A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Nokia vs iPhone

В една статия на Investor.bg прочетох, че “Nokia създава свой iPhone” и там се сравнява новия N97 с iPhone, което според мен изобщо не е удачно.
Нека сравним със N95 например (от преди 2-3 години модел).
Дори и тогава :

N95 iPhone 3G
дисплей 320х240 320х480 сензорен
GPS да да
Java да не!
3G да да
камера 5MP 2MP
запис на видео да не
светкавица да не
слот за карти да не
Радиоприемник да не
EMS/MMS да не
модем, HSCD да не
памет 160MB 8/16GB

Какво виждам аз от тази таблица (информацията съм взел от сайт за продажба на мобилни телефони) ?
Много неща от N95 изобщо ги няма в най-новия iPhone или са със значително по лоши параметри.
Единственото нещо което е значително по-добро е екрана – и като резолюция и фактът, че е сензорен.
Паметта не е голямо предимство защото смятам, че няколко 8GB microSD карти значително компенсират 8GB или дори 16GB памет в iPhone. Освен това да не забравяме сравнявам с много стар модел на Nokia, който още в някалото на 2007 беше подобрен откъм памет (N95 8GB).

За сметка на това iPhone е заключен към определени мрежи и оператори и самото му отключване не е особенно легално. Батерията не може да се сменя лесно и няма начин да си вземете допълнителна батерия.

Далеч съм от мисълта естествено, че iPhone не е добър телефон. Просто ако го мерим като функционалност, сравнен с един относително стар модел на Nokia, просто не издържа. И подобни статии обяснявайки как Nokia “догонва” функционалността на Apple ми се струват крайно некоректни. Да не говорим, че изрази от вида

“това ще бъде един от първите телефони, които ще дават възможност за употребата на различни приложения, част от които ще вървят с телефона, но външни разработчици също ще могат да създават приложения за телефона.”

говорят само за неграмотността на авторите. Има много приложения за Symbian, голяма част от които не са писани от Nokia. А имайки предвид, че OS X тепърва навлиза при мобилните телефони приложенията за iPhone са значитнелно по-малко.

И като заключение – смятам подобни рекламни статии за изключително подвеждащи за потребителите и макар да няма законово основание, подобни практики следва да се преследват и изкореняват.

Leave a Reply