Приключенията на Жоро и Таня –Въпроси и Отговори

Когато преди седмица и нещо седнах да пиша,изобщо нямах представа какво ще се получи. Едно от първите неща които измислих бяха имената на котките –Жоро и Таня.
След това написах как се срещат и се появи машината на времето. Тогава се обади Дени и каза,че изглежда много интересна приказка и иска още. И аз написах още. И след това още. С всяка следваща глава все по-ясно ми се очертаваше плана какво още искам да напиша. Когато стигнах шеста или седма вече имах идея кои страни и времена искам да посетят.

В един момент започнах да чета разни статии за съответния исторически период,за ад не пиша пълни безмислици. Все пак,това е измислица и имайте едно наум,че не всички факти и дати са точни. Например бях много ядосан на Маите. Според едната от статиите,които четох за тях,са живели от началото на нашата ера до десети век. Според друга пък от 3000г. преди новата ера,до десети век. Първия вариант хич не ме устройваше –исках все пак да включа и Мохамед,а се оказваше,че той е трябва да е на век два от маите,а все пак идеята беше машината да гълто по 6-7 века наведнъж. За това и си избрах втората теория и ги напъхахвъв 1100 години преди новата ера.

Тук е момента да споделя от къде са се появили основните идеи в тази история:

  • Самата идея за пътуването във времето на котките,взех от една статия за котките със залепена за гърба им филия хляб,намазана с масло. Та в края на статията се обясняваше защо веднага след като се залипи филията котката изчезва. Та едно от обясненията беше,че котките в този случай се връщат във времето и в началото на вселената има много котки с залепени филии,които са предизвикали големия взрив.
  • Самата идея за приключения на котки мисля че съм взел от една книжка –Туфо рижия пират която бях чел като малък
  • Идеята за този формат на пътуване във времето –чрез малки случки,характеризиращи всеки исторически период,пък ми дойде от една друга книжка –“Руфо червенокосия”. Едно време когато я четох много се забавлявах.
  • Идеята това че машината на времето с едно и също количество енергия може да “погълне”различно количество време съм взел от една от любимите ми компютърни игри –Цивилизацията. Там в първите ходове (4000г пр.н.е) за всеки ход минават по 50 или 100 години,а за следващите по двадетес,по десет,по пет и накрая по една.

Та като казах,имената на котките,бяха едно от първите неща,които измислих. Ако не бях измислил имената,нямаше да я има и самата история. Ако пък имената бяха различни,и историята щеше да е друга. Няколко човека ме попитаха защо не ги кръстя различно. Например Мъри и Хари,или Събина и Страхил. Сега като се замисля вие представяте ли си Мъри и Хари да трагнат на пътешествие нанякъде. Ви то самите имена звучат малко мъркащо и мързеливо. Може би в този случай историята щеше да набляга,как котките се олежават по цял ден някъде и машината отвреме на време ги пренася в друго време. Колкото за Събина и Страхил,Събина ми звучи прекалено човешки,а Страхил прекалено кучешки. Та така –държа имената да са тези.

Дали Жоро и Таня се влюбват:
Ами не съм мислил по този въпрос. Пък и при котките е малко по-различен целия процес. Така че оставям на вас да решите –влюбват ли се,имат ли си малки котета,къде живеят и така нататък.

Как разбират всички?
Таня има специален уред който и превежда от всички човешки езици. Тя пък от своя страна превежда на Жоро. Самия превод не съм го сложил,защото би направило разказа прекалено дълъг и с прекалено много повторения,което не е в интерес на сюжета. С котките и с някои от животните също се разбират,защото животинските езици малко са се изменилис времето,за разлика от човешките. В тази насока Жоро и Таня предпочиат компанията на влечугите пред компанията на саблезъбия тигър,защото саблезъбия тигър е хищник и не се притеснява да изяде по-малките си събратя.

Защо маите се държат така странно?
Ами честно казано нямам идея. Когато писах тази част реших,че има нужда по някога,да се случват случки,които пораждат въпроси,а пък да няма съответните отговори. Все пак когато ме накараха да обясня измислих правдоподобна причина. Даже две. Първата е,че маите са били под някаква хипноза от извънземните,и като страничен ефект от хипнозата е това че не могат да видят котките. Втората възможна причина е,че ягуарът е бил основното божество при маите и всичко животни от семейство котки са били табу.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href=""title=""><abbr title=""><acronym title=""><b><blockquote cite=""><cite><code><del datetime=""><em><i><q cite=""><s><strike><strong>