A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Формула 1

Още от ученическите си години съм почитател на формула едно и въпреки че на последък нямам възможност да гледам състезанията често, не пропускам да следя новините около този спорт.
След смъртта на Аертон Сена ми направи впечатление, че правилата почнаха много често да се променят.
Първоначално започнаха да налагат ограничения в автомобилите с идеята да ограничат скоростта и да направят спорта по-безопасен.
Въпреки ограниченията скоростта не спадна.
Почнаха да принуждават пилотите да карат с ограничено количество бензин, да ползват едни и същи гуми на квалификации и в състезания.
Принудиха отборите да правят двигатели, които да издържат по няколко състезания. Промениха начина на точкуване.
Всичко това с идеята да се направи спорта по интересен и да има интрига в състезанията.
Поне според мен много от тези ограничения и промени в правилата изглеждат ненужни и дори вредни.
Това е високотехнологичен спорт.
Като такъв отборите следва да се стремят да усъвършенстват колите си. Всяко ново нещо в един момент може да бъде използвано в серийните автомобили. Така че всички печелят.
Това е високо рисков спорт – пилотите се състезават с висока скорост и следва да са добри професиналсити. Едновременно с това следва пистата и автомобилите да бъдат максимално безопасни.
И все пак – безопасността не трябва да бъде на всяка цена.
Безмислено е – ако тръгна да скачам с парашут или бънджи си поемам риска. Естествено очаквам да бъде максимално безопасно, но в единия случай си плащам аз, а в случая с Формула 1, се плаща на пилотите и то именно защото са професионалисти, които могат да се погрижат за безопасността си.

И ето тези дни се случва нещо още по фрапиращо в този спорт.
След поредната промяна в правилата, целяща да изравни възможностите на всички отбори за развитие и да направи спорта по-“интересен”, основните отбори във Формула 1, си взеха шапките и си тръгнаха. И решиха да си направят собствени серии.
В резултат на което организаторите на Формула 1 решиха … да ги съдят.
Тази реакция независимо дали е правно обоснована ми се вижда крайно неадекватна.
Самия Макс Мозли беше предложил на отборите които не харесват новите правила да си организират собствен шампионат.
Именно организаторите на Формула 1 са тези, които през последните години променят правилата независимо от това дали на отборите им харесва или не. Именно те са които решиха, че във Формула 1, трябва да се състезават ниско бюджетни отбори.
Всъщност те точно това получиха – догодина в стартовата решетка няма да има нито един високо бюджетен отбор. Всички ще карат със стандартни двигатели, изравнени възможности, евтини пилоти и почти никаква развойна дейност.
Интрига ще има. Но динамика няма да има. Скоростите ще паднат. Имената с които публиката е свикнала и за които гледа този спорт ще изчезнат. И интересът ще намалее съответно. Ще намалеят и приходите от реклама.

Не това обаче ще се случи с новите серии. Там ще се състезават отбори с пари. Отбори, които сами са си избрали правилата. Състезатели с утвърдено име и с голям потенциал.
Хората ще ги гледат.
Особенно ако правят повече шоу и по-малко интриги.

Бихте ли отишли на трибуните за N.Technology, ако можете да гледате Ferrari?

Leave a Reply