Здравни вноски

Четох една статия в Dnes.bg за здравните вноски.
Идеите бяха две.
Първата –да се не можеш да излизаш в чужбина ако не са ти платени здравните вноски.
Втората –Да не можеш да купуваш или продаваш недвижим имот,ако не са ти платени здравните вноски.

Ясно е каква е идеята на държавата в това отношение –“Вие не искате да си плащате вноските,ние ще ви накараме да го направите,за да можете да купите или продадете имот или да излезнете в чужбина”. Идеята като цяло не е лоша. Ако имаш пари да излезнеш в чужбина,защо нямаш да си платиш здравното осигуряване? Ако имаш пари да си купиш имот,защо нямаш пари да си платиш здравните вноски? И след като продаваш имот,трябва да имаш пари да си платиш вноските. Тоест и трите категории ако не си плащат вноските,не е защото не могат,а защото не искат.

Така. Разбрахме каква е логиката на държавата. А каква е логиката на хората?

Като начало да разгледаме редовните платци (които се предполага,че са мнозинство). За да извършат някоя от горните дейности,те ще трябва да си извадят удостоверение от някоя служба,че не дължат здравни вноски. При покупко-продажба на жилище по мои спомени се искат доста документи:
удостоверение за тежести,удостоверение за платени данъци на имота,всички нотариални актове. Бележки за платени сметки. Удостоверение за гражданско състояние. Ако ще вземаш кредит се разправяш с ипотеки,оценители и т.н.
Та от гледна точка на редовния платец,това е още един документ,за който трябва да чака и да се реди на опашка. И то документ,който не е пряко свързан със сделката. Което от моя гледна точка не е коректно. И без това докемунтите са предостатъчно,а пазара на имоти –почти погребан.
Колкото до излизането в чужбина. Това отново е неудобство най-вече за тези които си плащат вноските –Тези които не си ги плащат,така или иначе не е много вероятно да излезнат в чужбина.

Нека погледнем сега през погледа на тези,които не си площат здравните вноски. Това общо казано са хора,които са изгубили доверие в здравноосигурителната система. Те предпочитат да си платят на ръка на лекарите,отколкото да плащат на държавата. Или просто нямат пари да си внесат здравните вноски.
И в двата случая идеите им са разбираеми. Разбираеми са защото хората почват да осъзнават нещо много важно:
Това е моята държава. Тя работи с моите пари. И след като не умее да ги управлява добре в мой и на близките ми интерес,аз не желая да и ги давам повече.

Макар и водещ до загуби на държавата,този начин на мислене е разбираем и коректен от гледна точка на обикновенния гражданин. И той ще е разбираем и коректен до момента,в който държавата покаже желание и умение да управлява нашите пари добре. Защото държавата няма собствени пари. Парите на държавата са събрани от гражданите и. И тя носи отговорност за тяхното управление. Когато управрението не е правилно,хората престават да му се доверяват.

И в този ред на мисли. Вместо да се налагат административни ограничения,с които се наказват редовните платци повече от нередовните,по успешна политика би било,да се покаже умение за управлението на събираемите пари,повишаване качеството на услугите за редовните платци и дифиренциране на същите така,че да се види разликата.
Подобно нещо вече се прави в болниците –не те приемат ако,не си си платил вноските,или те приемат само по спешност и те лекуват,докато мине спешността и веднага след това те изписват.
Тоест има диференциация.
Но качеството на услугата не е достатъчно.
Не е редно да се вземат пари на ръка,освен така наречената потребителска такса. Особенно за скъпи операции. Просто това е много порочна практика,която съсипва репутацията на здравната система и доверието в нея. Защото хората,които са болни,често нямат парите да си платят за операциите или лекарствата. А същите тези хора са работили години и са внасяли вноски в същата тази система.

Същия ред на мисли важи и за данъците и пенсиите. Не може да си плащал четиридесет години по половин заплата за осигуряване и накрая да ти дадат сто лева и да ти кажат,че толкова може.
Не може да плащаш по 10% от заплатата си за данъци и пътищата да са целите в дупки.
Не може държавата да разпродава собствеността изградена с твоя труд и твоите пари,за жълти стотинки,а след това да няма дори механизми за контрол на тези които са я купили.
Не може да има частни монополи в нито една сфера на икономиката. Това са топлофикации,електроразпределителни дружества,водоснабдяване и канализация. Това са естествени монополи. Не можеш да си купиш водата от друг доставчик,не можеш да си купиш тока от друга компания,че по изгодно. Докато това не стане възможно,тези фирми трябва да са държавни. И трябва да има много строг контрол над тяхното управление. За да имат хората доверие в своята държава.

2 comments to Здравни вноски

  • Тоше,не знам как намерих време да ти прочета писанията,но самия факт,че отделих такова е показателен ,че си задържал интереса ми. Много интересно и подредено си изложил факти,които уж всеки знае,но не се замисляме така дълбоко в тях. Ти мислил ли си да се пробваш като журналист? Това е една от ролите на журналистите- да ни насочват вниманието. Защо не го изпратиш в някоя редакция?- току виж си си сменил попрището:)

  • Здрасти,Кре,ами не не съм мислил. Хобито не е същото като работата. На мен работата която върша си ми харесва. И възможността да пиша и да се изявявам и по този начин също ми харесва.
    Иначе какво става с вас? Аз от време на време минавам покрай десини но с вас не съм се виждал от месеци.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href=""title=""><abbr title=""><acronym title=""><b><blockquote cite=""><cite><code><del datetime=""><em><i><q cite=""><s><strike><strong>