A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Пушачите

Днеска четох една статия за пушачите итяхната полза за обществото.
Не съм сигурен дали статията беше реторична или не.
Но ме хвърли в размисъл.
Хвърли ме в размисъл защото независимо от мнението на автора, мнението на държавата е точно както е описано в статията.
А именно :
Държавата използва вредните навици на своите граждани за да печели допълнително пари. Алкохолът и цигарите са с повече акциз отколкото себестойност. В същото време държавата не ограничава продажбата на въпросните продукти, а само ги оскъпява.

Ако държавата мисли за здравето на гражданите, нека да забрани изцяло рекламата на цигари и алкохол под каквато и да е форма. Да си забрани излагане на цигарени кутии в супермаркети и улични магазинчета. Магазините в които се продават алкохол и цигари следва да са със затъмнени стъкла или без витрини видими от улицата. В момента е по лесно да намериш откъде да си купиш алкохол или цигари отколкото сандвич.

Идеята не е да се забрани продажбата. Идеята е тези пороци да не се афишират и особенно на места където имат достъп и малки деца. Днешното поколение едва ли ще се промени, но утрешното се създава сега и на него трябва да му се осигури провилна среда за развитие.

Втория ми извод от статията е, че държавата има сметка от болни граждани и такива, които умират млади. Не се плащат пенсии, и държавата икономисва. Икономисва от същите тези осигуровки, които е събрала от нас в продължение на 40-50 години трудова дейност. Наскоро отново се заговори за увеличаване на пенсионната възраст. При средна продължителност на живот от 60-70 години, да определяш пенсионна възраст в същия порядък си е направо гавра. Ако държавата иска да ми каже, че не може да ми осигури достойни старини с парите които и давам по време на активната си трудова дейност, то нека в такъв случай не ми ги взема – аз ще се постарая да ги управлявам по-добре от нея. По абсолютно същия начин мисля и здравеопазването.
Или гражданите си плащат всичко, държавата не се намесва, а който иска здравна осигуровка се застрахова на общо основание. Или държавата с парите, които получава осигурява безплатно и качествено медицинско обслужване за всички.

Отново – ако държавата не иска или не може да управлява поверените и пари от собствените и граждани, нека просто да не ги взема. Гражданите ще се погрижат за себе си, колкото е възможно.

И отново към началната тема :
Държавата иска пушачи и алкохолици, защото те генерират големи приходи, чрез акцизите.
Държават иска въпросните хора защото ще умрат млади и няма да им се наложи да им се изплащат пенсии.
Държавата иска подобни хора, защото те могат лесно да се манипулират.

Ебасси държавата.

Leave a Reply