Лицемерието на Запада

Днеска чета новините и не мога да се начудя на лицемерието и наглостта на западните политици.
До преди месец търгуваха с Либия,доставяха им оръжие и бяха в съвсем приятелски отношения с режима на Кадафи.
И изведнъж в момента в който някой тръгна да го сваля и му замразяват сметки,отказват му достъп до държавите си и т.н.
Защо е всичко това?
Защо западния свят избира да подкрепя бунтовете и анархията,вместо лигитимната власт?
Тука изобщо не става дума дали въпросната лигитимна власт е добра,дали е тоталитарна или демократична и така нататък. Тука говорим за реална и легитимна власт от едната страна и бунтовници от друга. От какъв зор бунтовниците ще са по-добрия избор?
Какво би станало,ако в една демократична Франция например възникне бунт?
Би трябвало всички да легитимират новата власт,да запорират всички сметки на старата и да обявят бившия президент за Persona non grata. А ако не дай си боже въпросния президент реши да защитава властта си с оръжие (било то полиция или армия),то той трябва да бъде публично линчуван.
Да,но едва ли ще е такава реакцията на западния свят. По скоро ще бъдат осъдени бунтовниците,ще се прати помощ на Франция и властниците там ще бъдат обявени за невинни агънца.

Западния свят се движи единствено от интересите си. Но дори и това е под съмнение. Защото ако досегашните управници в Либия и другите страни от близкия изток,бяха авторитарни,но все пак управляеми,то новата власт може да излезне много лесно извън контрол. А още по-лесно може да бъде свалена от пореден преврат.

Единствените печеливши от това раздвижване,ще са другите страни износителки на петрол,които ще продават продукцията си по-скъпо.

Leave a Reply

You can use these HTML tags

<a href=""title=""><abbr title=""><acronym title=""><b><blockquote cite=""><cite><code><del datetime=""><em><i><q cite=""><s><strike><strong>