МЛМ маркетинга –кога и защо

От известно време по един или друг начин попадам в досег с компании базирани на МЛМ.

И наблюдавайки реакциите на познатите ми,които работят в тях,стигнах до интересни изводи,както за хората,така и за системата.

МЛМ компаниите се основават на въодушевлението на хората от продуктите които предлагат,както и на техните лични контакти.
Човекът,работещ в такава компания започва да гледа на приятелите си като на бизнес партньори. Ако някой не иска да работи с теб или не иска да си купи твоя перфектен продукт,той не ти е приятел и няма какво да си играеш да поддържаш връзка с него. Това нещо съм го чувал като идея от няколко мои познати.

Да,тези компании мотивират хората си да разширяват кръга на познатите си,да пътуват повече,изобщо да се изживяват като истински търговци.

МЛМ компаниите се движат от некомпетентността. Ако аз като програмист дойда и ви кажа “Ето този софтуер е хубав,а този не е”,ще ми повярвате ли? Дори ако ви покажа предимствата и недостатъците на всеки от двата вида? Най-вероятно не. Но ако дойда да ви обяснявам колко невероятни са еди кои си почистващи препарати,изработени по космическа техналагия от НАСА,как са много по силни от всичко срещано до сега,но са абсолютно безвредни? Или ако ви обясня колко велик е този шампоан,който съдържа много повече алое от всички други? О,тогава ще ме гледате със зяпнала уста и само ще питате кога мога да ви го доставя това чудо.
Факт е,че повечето от сътрудниците в мултилевъл компаниите,не разбират нищо от продуктите които продават. А не им и трябва. Те ВЯРВАТ. Това са съвременните проповедници. Научават си проповедите,научават отговорите на често задаваните въпроси,и толкова.
Тези хора не набират клиенти и последователи със своите знания. Те ги набират със своята вяра. Не знам защо,но хората си умират да вярват. Трябава им съвсем малко. Вярват на рекламите,вярват на политиците,вярват на свещенниците…. Но не вярват на себе си. Колко пъти сте се замисляли върху нещо което ви кажат по толевизията или във вестника? Колко пъти сте се опитали да прецените със собствения си ум,каква е реалността? Вероятно не сте. Или ако сте се замислили е било съвсем повърхностно –колкото да кажете “да,да,сигурно така ще да е както казват”.

Другото което привлича хората към МЛМ е възможността да правят “собствен бизнес”и обещанието,че всичко ще върви лесно и по вода и ще имат бързи печалби.

Каква е реалността? За да имате голяма печалба,в мрежата под вас трябва да работят стотици хора. В повечето случаи тяхната печалба изобщо не е толкова голяма. Да,всеки с желание и амбиции може да успее,но истината е,че малцина са тези които го правят. От десет хиляди едва ли ще има сто,които ще преуспеят. Останалите ще кретат някак си,но тъй като са отделили време и усилия да се развиват в тази област,няма да се откажат,а ще продължат да влагат време и усилия. Може би някои ще успеят,но повечето ще допринесат за успеха на тези над себе си.

А какво може да се каже за “собствения бизнес”? Нямаш шефове,правиш каквото си искаш изобщо идилия. Само че,не е точно така. Реално ако искаш да си успешен има много неща които трябва да правиш. Погледнато реално,ти си просто служител на компанията на процент. Компанията не е твоя. Хората под теб не са дори твои служители,въпреки че ти носят пари. Вярно е,че и хората над теб не са ти шефове,но и не ти си този който взема решенията. Ти си просто търговски представител. Продаваш продуктите,които тази компания ти предлага. Реално не можеш да влияеш на това какви продукти се предлагат или произвеждат. За мен това е далече от “собствен”бизнес.

Защо го пиша това? Какво значение има дали ще ми пробута кофти продукт компания с традиционен или мултилевъл маркетинг?

Има значение.
LR например нямат необходимите сертификати,за да се продават официално продуктите им в България. Или поне нямаха преди две години. Реално това означава,че продуктите им не се знае с какво качество са. Предполагам,че същото е и с останалите компании. Тъй като се продава на дребно,много често те се движат по ръба на закона и не предлагат продуктите си за стандартизация и контрол. Ако продуктите са качествени,това е без значение,но ако се случи нещо,потребителя няма никаква защита.

Второто нещо,което има значение е следното. В търговията на МЛМ компаниите се включват много хора. Много повече отколкото в търговията на традиционните компании. Това са хора които биха могли да създават нещо,да творят,да променят света,но вместо това те се занимават с търговия.

А търговията е паразит. Тя не създава нищо,само прехвърля стоки от едно място на друго. И при това със 90% надценка.
Ако си купите книга от издателя,можете да я вземете с 40% по-евтино от книжарницата. А от книга за 10 лева писателят,човекът който я е създал,печели не повече от левче. Същото е с почти всички продукти –от доматите до жилищата. Да търговеца е необходим на съвременното общество,но би било безумие всички да са търговци. Още повече в България,където се произвежда все по-малко.

За това я пиша тази статия.

25 comments to МЛМ маркетинга –кога и защо

 • Здравейте,
  създателят на LR- Hemut Spiker основа и стартира от 01.05.2010 г. нов бизнес,който включва над 10 различни фирми,предлагащи 85% от продуктите ,които обхващат директните продажби –всичко това под един маркетинг план! От 01.09.2010 компанията Netowrk-World-Alliance ще стартира своя бизнес и в България.Уникален шанс за всички ,които са предприемчиви и ценят предимството да са от първите които ще развият този бизнес.
  Ето и продуктите,които се предлагат:
  1- Blue Nature –козметична фирма (програма Алое Вера,индивидуални парфюми)
  2- Coffe Club (Expresso –кафе машина + капсули)
  3- Хранителни добавки компания Re-Vita Азия http://www.re-vita.com/
  4- Хранителни добавки компания Re-Vita-САЩ сътрудничество с ЮНЕСКО
  5- NatuRe-Vita (сок от Acai и Spirulinа)
  6- Бижута Pierre Lang (световно известна марка,изключително високо качество,специално проектирани) http://www.pierre-lang.com/
  7- Pierre Lang Couture (престижната програма:чанти,портмонета,колани и часовници –старт от октомври 2010 г.)
  8 Tex 4 Net –Джинси за жените и мъжете
  9- Apas Vital –филтри за пречистване на вода
  10-Deluxe –храни и аксесоари за домашни любимци (Pet paradise)
  11 Институт професор Wirth
  12 Dream Scout (сбъдната мечта)

  За повече информация и записване:
  http://www.duftbox.de/mariana
  0878668394

 • Поздравления за добре написаната статия! Радвам се като виждам,че все още има мислещи хора.
  Аз преди време започнах един блог против МЛМ –http://mlmzabludi.blogspot.com/ провокиран от случки с мои близки хора. За съжаление кучетата си лаят,а керванът си върви.
  А реклами като горната бих ти препоръчал да ги махаш.

 • Petya

  “А търговията е паразит. Тя не създава нищо,само прехвърля стоки от едно място на друго. И при това със 90% надценка.
  Ако си купите книга от издателя,можете да я вземете с 40% по-евтино от книжарницата. А от книга за 10 лева писателят,човекът който я е създал,печели не повече от левче. Същото е с почти всички продукти – от доматите до жилищата. Да търговеца е необходим на съвременното общество,но би било безумие всички да са търговци. Още повече в България,където се произвежда все по-малко.”
  Ами точно затова и МЛМ е ок –дава се възможност на ВСЕКИ да пазарува ДИРЕКТНО от ПРОИЗВОДИТЕЛ на заводска цена.И то когато има нужда от нещо –през месец,три,шест. И не е задължително да прави нищо друго. А това,че има хора,на които им допада да разпространяват информацията за тази възможност и да разширяват мрежата от крайни потребители –ами,тяхна воля. По-добре ли е да работят по 8 часа за смешна заплата,ако им допада да правят МЛМ. Пък и да продават на дребно с надценка –пак си е тяхна воля.
  А за продуктите на ЛР е направо смешно да говорите –точно ЛР са се залели със сертификати от независими институти,в сравнение с които бг разрешителното е направо смях –не,че го нямат. Подобна компания НЯМА КАК ДА СТЪПИ НА ПАЗАРА в която и да е държава,без да има предварително разрешителни и т.н. и това се договаря и урежда на правителствено ниво. Не говорете за неща,за които нямате информация.

 • Клише след клише –типично за МЛМ пропагандата.
  1. Това за цените “от завода производител”е илюзия –около половината от тези цени са бонусите на ъплайна ти. Все едно като купуваш директно от нормален завод,в цената да са включени надценките на всички прекупвачи по веригата,които иначе биха ти доставили стоката,без магазина на дребно. Т.е. хем пазаруваш “директно от производител”,хем плащаш комисионни на посредници,които не правят нищо по доставката на твоята поръчка. Иначе аз и от магазина си пазарувам само когато имам нужда от нещо –през месец,три,шест,така че какво доказваш с този аргумент?
  2. Клишето “По-добре ли е да работят по 8 часа за смешна заплата”🙂 Т.е. за да се включа в МЛМ трябва да съм неудачник и некадърник,който иначе би работил за смешна заплата…Благодаря,явно не е за мен 🙂
  3. Разкажи ми,моля те,за тези прословути сертификати,дето бг разрешителното е смях в сравнение с тях. Би ли осветлила широката публика какво точно пише в тях? И тъй като това са неща,за които имам информация,аз ще ти кажа. Поправи ме,ако греша,но в прословутите сертификати от Фрезениус институт пише,че еди-кой-си продукт е произведен при спазване на технологията и че не вреди и не предизвиква алергични реакции. Толкоз. Това не е клинично изпитване на рекламираните качества на продукта. Не пише нищо за това какво действие има,дали върши работата,за която се рекламира,дали е по-добър от други продукти –не,пише само,че не е вреден. Това според теб какво трябва да означава –че всички останали продукти на пазара са вредни и предизвикват алергични реакции ли? Все дно да си вземеш удостоверение от психодиспансерта,че не се водиш на отчет там и въз основа на него да твърдиш,че си по-нормален човек от мен. Или да си вземеш свидетелство за съдимост,че не си осъждана и въз основа на това да твърдиш,че си единственият честен човек? Извинявай,че не виждам голямата значимост на сертификатите на ЛР. Освен това Фрезениус институт прави изледвания по поръчка и срещу заплащане от производителя,след това производителя,ако желае може да публикува или да не публикува резултатите. Т.е. това не е точно “независимо”изследване. Така че тия “сертификати”може да си ги развявате пред тия,дето работят по 8 часа за смешна заплата –те щом работят за смешна заплата,значи може и да са достатъчно заблудени,за да ги приемат за нещо повече от това,което са в действителност.

 • Деница Кирилова

  Работя с моите приятели и съм доволна,че съм свидетел на тяхното развитие в организацията. С мъжа ми ходим с удоволствие на структурни срещи и семинари. Виждам усмихнати хора,при най-малкия проблем има кой да ми подаде ръка. Този свят е материален –не го ли знаете? Аз моята инвестиция съм я платила и нито за миг не съм съжалявала.

 • Очевидец

  Хейй!!Супер Деничке..Аре следващия месец ни покажи снимка с Мерцедеса и ми кажи за колко ще продадеш Голфчето,че нещо колица ми трябва 🙁 Вие хората от LR имате пари,ся за един Голф ли си..Вие по 20 бона на месец вадите…

 • 🙂 Всъщност мнението на Деница Кирилова го пуснах аз,като лека провокация и експеримент. Вижте откъде всъщност е взето:http://www.novinar.net/news/sled-poveche-ot-10-g-v-balgariia-finansovite-piramidi-prodalzhavat-da-mamiat_MTYxMzsyNg==.html
  В края на статията има няколко мнения на участници пирамидата “Проксима”(известна също като Пауър Нет,Галакси,Константа) –там ще видите и мнението на Д. К.,което съм цитирал тук.
  Целта ми беше да покажа приликата между пирамидите и МЛМ от гледна точка на участниците в тях.
  Между другото,едни от организаторите на тези пирамиди в момента се подвизават като “сребърни лидери”в ЛР –а именно Кремена Панчева и Теодор Торнев. Това също е доста показателно.

 • М.Каменов

  В линк-а,който си оставил не видях особенни прилики между МЛМ и пирамидите,но мисля,че има една много голяма разлика,която е от съществено значение –при пирамидите няма продукт,а има входна такса –ако не се лъжа това я прави нелегална. Един от коментарите ми направи впечатление…той гласеше “Не е виновен този,който яде баницата,а този,който му я дава.”Мисля,че човека се е изразил правилно. Аз съм на същото мнение –ако човек има нещо в главата –той ще успее в живота…било то чрез пирамиди,фараони,МЛМ,или каквото и да било –алтернативи за успех има много,ако ли не –ще работи и ще се оправя някак си. Но не можете да ме убедите,че системата на МЛМ може да работи за едни хора,а за други не –системата е една и съща за всички,но не всички могат да печелят по този начин. Не се опитвам да ви споря с този коментар –смятам,че е безсмислено да влизам в спорове. Просто от известно време чета разни мнения и във всичките виждам как всеки търси вината в другия,а не в самия себе си. Всеки си има глава на раменете –там са успеха и неуспеха! А за Теодор и Кремена –щом са успяли в пирамидите и в МЛМ структурите не знам на вас какво ви говори това,но аз мисля,че тези хора имат доста акъл в главата и затова успяват където и да е…

 • За да не отговарям сто пъти едно и също:http://mlmzabludi.blogspot.com

  Що се отнася до Теодор и Кремена –пробвай това да го обясниш на някой от измамените,които са загубили спестяванията си и са съсипали живота си,за да могат въпросните измамници да “успяват където и да е”. По тази логика примерв живота ти може да са всякакви други крадци и престъпници. Какво да говорим повече.

 • Много добри линкове има в страницата,която си дал.

 • Като цяло MLM компаниите осигуряват само платформа и вече самите дистрибутори според ценностната система и морала си придават облика на бизнеса. Затова и MLM се среща в много различни лица 🙂 Въпреки това всички компании,в които включването е платено,косвено (но съвсем съзнателно) тласкат много от своите дистрибутори към много кофти “агресивно”поведение –иначе до високите бонуси трудно се стига…Разбира се има си хора,които са родени за MLM и просто им се удава да убеждават хората лесно и те вършат работата си спазвайки необходимите граници,но по мои наблюдения повече са тези,които им липсват тия способности и се опитват да правят нещата насила (справка –почти цялата БГ мрежа на LR). Forever Living пък,които иначе са компания с чудесни продукти,са стигнали дотам,че дават много повече бонуси за новопривлечен дистрибутор,пряко стимулирайки агресивно гонене на всички,научили за компанията 🙂 Затова MLM компаниите все повече ще вървят от сложни към прости схеми,включително с безплатно включване.

 • niki

  Ами хора .. ще ви кажа най-ефикасния начин за печелене на пари. РАБОТЕТЕ !!!!!

 • Съгласен съм с @Niki.
  Работете хора –ставайте рано сутрин,ходете на работа,внасяйте някакви измислени вноски за “осигуровки”(Че какво по дяволите ти осигуряват?!),внасяйте вноски за пенсионен фонд и т.н.
  Не,тази вноска не е на пирамидална основа –цял живот да внасяш и като станеш на 65 г. я вземеш нещо –я не 😀 ( а през това време парите ви се разпределят и се губят някъде по “пирамидата”,за която всички говорят…)
  Боже,не мога да повярвам колко тъпи и необразовани същества седят пред компютрите и обсъждат неща,до които никога не са се докосвали. Имам лоши новини за вас,хора !!!
  Имам и съвет към вас –образовайте се!!! Четете книги!!! Робърт Кийосаки ,Ранди Гейдж и т.н. (образованите хора знаят кои книги визирам,ще остава необразованите с тяхното “компютърно”умение да си го открият сами“)
  За мен вие сте компютърни мишки. Идиоти и необразовани. Хора без цел в живота.
  Хамстери –това сте вие.
  Радвам се,че има хора като вас. Заради вас не се налага да ходя на работа.
  Благодаря ви!!!

 • От пирамидата на осигуровките не можеш да избягаш. И ако трябва да бъдеш коректен към всички останали,би следвало да плащаш данъци и осигуровки върху приходите от LR или каквото там се занимаваш.
  И сега да направим малко сметки. Нека за момент си представим,че в България всеки е сътрудник на LR. Това прави около 7 милиона сътрудници (по малко реално,защото броим също пенсионерите и децата тук,но както и да е).
  В такава ситуация не можеш да продадеш продукта на никого –всички са сътрудници и им е по-изгодно да го купят с отстъпка за себе си. Тоест купуваш само за собствените си нужди. Да приемем,че даваш 100 лева за продукти на месец. Това прави 700 милиона лева покупки. За да получиш смшслен доход,трябва да си на поне 4х21% и да имаш 100-200 души под себе си. Това обаче означава,че тези 100-200 души не получават нищо смислено.
  Още повече,че 90% от хората,които са в дъното на пирамидата не получават дори достатъчно пари,за да си покрият покупките.
  Освен това тези 100 лева на месец трябва да се вземат от някъде и това трябва да е реална работа,защото няма на кой да продадеш продукти.

  Примерът е малко краен,но резултатът е това –90% от хората влезли в какъвто и да е МЛМ маркетинг ще загубят. И то не защото не стават за търговци,а защото системата е направена така. По-малко от процент от учавстващите реално ще спечелят.

  От друга страна ако ходите на работа,ще спечелите. Ако не ви се ходи на работа,а искате собствен бизнес,пак можете да спечелите,но пък ще ви се наложи да се потрудите.

  И преди да рекламирате всякакви подобни мрежи,замислете се!!! Ако всички от вашата подмрежа,които не са на печалба от този бизнес,или го работят на пълен работен ден за да спечелят някаква минимална сума,се откажат,дали вие бихте продължили да получавате така рекламирания “пасивен доход”?

  Колкото до Киосаки и подобни –да те рекламират пасивния доход,но реално това не е възможно за всички. За да имат пасивен доход всички,това означава че никой няма да работи и произвежда и в края на краищата няма кой да даде първоначално тези пари,които са за пасивния доход на хората.

  Единственото смислено нещо от което реално се създава стойност е производството. И всички останали печелят на гърба на въпросното производство –търговци,чиновници и т.н.

 • Красимир

  Здравейте на всички,всеки има право на мнение,най-богатите хора в света наричат МЛМ индустрията бизнеса на 21 век!Успехът винаги има право,след като хора като Робърт Кийосаки,Доналд Тръмп и Уорън Бъфет все по-често говорят за МЛМ индустрията нужно ли е ние с 500 лв заплата да го обсъждаме!Има два варианта за избор –45 години работа или по-скоро роб на работата си или бизнеса си с една грандиозна цел наречена –ПЕНСИЯ,която ще е подходяща да се обикаля света.Втория вариант човек започва да иска и да е жаден за своя успех!Какво по-голямо щастие от това да направиш някой друг щастлив,от това да видиш как някой друг успява,как ти си му помогнал!Първият човек от моя екип ,който си взе неговия чек дойде и ми благодари!Кажете ми колко струва това?Желая да получавате много пъти думата благодаря от това да давате на хората възможност да постигнат нещо повече в живота си ,вмесето само да оцеляват с една мизерна заплата цял живот!Желая ви 100 пъти това,което и вие на мен.Благодаря Ви:)

 • Красимир

  Една вметка.За продуктие на ЛР те са строго сертифицирани!Хора има информация не се изказвайте неподготвени,защото звучи смешно.Аз лично гледах представянето на парфюма на Брус Уилис от самия него!Нима този човек няма екип от адвокати,счетоводители и мениджъри да проверят дали ЛР е читав завод и дали няма да му орони престижа?По-същия начин е и Хайди Кулм те са автори на своите ароматни серии и завода им ги произвежда!Та Хайди Кулм получава по 100 000 евро само да си разходи крачетата за 2 мин на подиума.Да изборявам ли и другите звезди,които са част от най-големия завод за директна продажба в Европа –Михаел Шумахер,Борис Бекер,Ралф Мюлер,Каролина Куркова!Колкото до данъцте,те се плащат винаги,парите ги превеждат по банков път а там няма как да укриеш данък!И да искаш не може и копче да направиш и да кажеш!

 • Красимире,това че Доналд Тръмп и Уорън Бъфет биха спечелили от МЛМ маркетинга,въобще не означава,че всички могат да спечелят.
  Простата сметка показва,че под един спечелил от МЛМ стоят поне 100,които не са спечелили,тоест хора които като извадят разходите от приходите получават отрицателно число. В този тип маркетинг печели винаги този,който е на върха на пирамидата. За това Тръмп и Бъфет ще печелят –защото могат да бъдат на върха на пирамидата,а човека с 500 лева заплата ще губи. При МЛМ винаги се катериш на гърба на тези,които губят. Можеш да си на дъното на пирамидата и да печелиш от продажби,но това си иска много работа –далече повече от това което обещават –1-2 часа дневно. А и не всеки го може.

 • Суперски дебат 🙂

  Аз също мисля,че МЛМ е просто модерен вариант на пирамида –каквото и да ви разправят. Участниците инвестират много време,а също и пари за “фирмени обучения”,книги,дискове и какво ли не,които уж те учат как да бъдеш по-успешен. А МЛМ компанията печели от това.

  Тези,които печелят,обикновено са или първите,или тези,успели да завлекат много свои приятели като реферали.

  И накрая,както добре обобщава Трент от thesimpledollar.com ,–ако един човек има толкова добри продажбени умения,че да спечели от МЛМ,то с тези умения в една нормална фирма би изкарал в пъти повече.

 • Така е. Това с което печелят хората е идеята,че “сам си си шеф и работиш за себе си”. Само че това само звучи добре. Да,реално нямаш шефове и никой не ти казва кога да работиш,но ако не работиш не печелиш.

 • Ахаха,Кийосаки да не би да е спечелил от МЛМ? Печели от продажбата на книжки на балъци като горните. Тръмп –мошеника –какво направи с Trump Network? След кратко и безславно същестуване,побърза да се отърве от нея. Bitch,please! както казват в Южна Турция 🙂
  Да,да си собственик на МЛМ компания може да е наистина печелившо и какво от това? Да не би да нбират съдружници или акционери? Да си дистрибутор в такава компания е почти 100% загуба на пари,същите пари,които правят печалбата на собственика.

 • Мариан Георгиев

  Много интересна тема. И тонът е добър с леки изключения –на Nuclear. Той навярно е прочел доста от книгите на Киосаки,на Ранди Гейдж и т.н. както казва той. Не е научил обаче основното волтерово правило –че всеки има право на мнение или както казва Волтер –И петак не давам за твоето мнение,но живота си давам за са можеш да го кажеш”.
  И все пак ако всеки мислеше като Nuclesr,щеше да се получи хиперболизирания вариант на Тодор Чолаков. Всички щяхме да сме “клиенти”на една МЛМ компания и то на Първата. И нямаше как да се печели…
  Важното в случая сам да избереш какво да правиш. Дали е правилно –кой знае.

 • Чудесни коментари. Но защо всеки гледа в чуждата паница. По-добре вземи информирано решение за себе си. МЛМ индустрията е реално приложима за всеки,но не всеки е готов да го проумее. С удоволствие бих разговарял на живо с който желае. 🙂

 • Сани

  Здравейте!
  Търсих в мрежата хранителни добавки с коластра и така попаднах на теми за въпросната фирма. Изненадана съм особено приятно,че моето мнение за мрежовия маркетинг,създадено от личния ми опит на любител- дистрибутор,купуващ само за себе си и семейството козметика на Ейвън и Орифлейм преди доста години,напълно съвпада с Вашето. Пирамиди е съвсем точното българско понятие,илюстриращо в пълнота тяхната структура. Така наречените дистрибуроски цени са в пъти по- високи от тези на аналогови продукти,продавани в търговската мрежа. Възможностите за успешен бизнес са чисто хипотетични,и то при условие,че както си е обичаят,дистрибуторите не плащат данъци и осигуровки върху приходите от продажби. Ако някой реши да кара по закон- бизнес няма. Няма и да има. Та така са според мен нещата с мултилевъл компаниите. Не отричам добрите качества на продуктите,те безспорно имат такива,но пак повтарям- аналоговите продукти са в пъти по- евтини. Благодаря,че сте открили темата.

 • Доста неприятно ми звучи това,че ако твой приятел не иска да си купи даден продукт вече го отписваш и повече не ти е нужен. Нима приятелите са ни само начин за печалба?Съгласна съм,че повечето от сътрудниците в мултилевъл компаниите,не разбират нищо от продуктите които продават,но е факт че печелят доста добри пари и без да са наясно с тази малка подробност.Всички проивеждат стоки и изделия,които са търсени от потребителя и с правилната маркетингова капания печалбата ти е вързана в кърпа.Харесва ми проучването,което сте направили и аз от вас научих доста нови неща,но от една страна когато работят толкова много хроа на едно място и идеите,които им идват са повече и може да се избира най добрата.

 • Някои хора точно това правят –ако откажеш да си купуваш от тях или да учавстваш в бизнеса те отписват като приятел.
  Причината е,че в тези компании има доста голямо промиване на мозъци и обсебване.
  Нормално е търговеца да не знае какво продава –и в магазините е така.
  Разликата е,че магазинера ти излага продукта и ти или го купуваш или не. При МЛМ търговеца ти рекламира активно продукта с идеята,че знае какво продава. И има отговор на всеки въпрос (не винаги верен,но винаги убедителен),който зададеш.
  При МЛМ рядко има нови идеи. На сътрудниците им се набива в главите точния начин по който трябва да си правят презентациите. От А до Я. Няма много място за творчество. Вярно е,че са много ефективни обаче.