Наглостта на една банка

Днеска минах през сайта на Пощенска банка и ми направи впечатление някакво заглавие за рекапитализацията на банката.
Зачетох се в статията и какво ми направи впечатление.
Във всяко второ изречение ставаше въпрос за гърция и гърците:
“…и си възвръща възможността да финансира икономиката на Гърция,заздравявайки доверието на клиентите и служителите си и на гръцката общественост като цяло”
“…запазване и увеличаване на стойността на компанията,което ще е от полза за гръцката икономика…”
“…да се възстанови възможността за подкрепа на гръцките домакинства и предприятия …”
“…да продължи да финансира гръцката икономика …”
Не се споменаваше нито една дума за българските домакинства,граждани,фирми или икономика. И то при положение,че българската икономика е много пъти по-зле от гръцката. Една такава статия би била съвсем уместна в гръцкия сайт на банката,но определено е смущаваща в българския сайт,дори и да се има в придвид,че банката е гръцка собственост. За мен тази статия означава:
“Пощенска банка е тук да защитава интересите на гръцката държава и граждани,като използва максимално възможностите си да източва капитали от българските граждани и икономика”
За мен това означава,че е крайно време България да въведе регулации на банковия пазар,защитаващи интересите на българските граждани –не сме толкова богати,че да финансираме гръцките или които и да било други. Разбираем е патриотизма на една гръцка фирма,но би бил разбираем и един патриотизъм на българските държавници.

Leave a Reply