A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

За Ръководителите и воденето

Забелязал съм, че съществуват два основни вида ръководители по отношение на начина на работа:

Пъвия вид са ръководителите-пъдари. Пъдарят насочва стадото с гегата или с помощта на кучетата си и върви обикновенно зад него. Внимава някой да не кривне от пътя и да не се загуби.
Втория вид са ръководителите-водачи. Водачът върви пред стадото и показва пътя. Понякога част от стадото може да се отдели или да се загуби. За сметка на това, тези които са избрали да го следват, се движат бързо.

Какви са грижите на различните видове ръководители:
Пъдарите се грижат цялото стадо да достигне целта на всяка цена. Това са обикновенно доста контролиращи личности – много рядко се доверяват на някого от подчинените си. Проверяват всичко. Действат чрез сила и власт много по-често отколкото чрез убеждение и личен пример. Рядко издават истинските си цели.

Водачите се грижат, тези които ги следват, да ги виждат, за да не се загубят. Другата им грижа е да са винаги най отпред. За разлика от пъдарите, водачите много по-често се доверяват на тези които ги следват. Действат, чрез убеждение и личен пример. По склонни са да споделят идеите за крайната си цел.

Как се чувстват подчинените при различните ръководители :
При пъдарите, подчинените рядко изпитват добри чувства към ръководителя си. Чувстват се непрекъснато наблюдавани, без право на творчество и с почти никаква свобода. Често срещано е и чувството за страх. При подобни ръководители, умният подчинен често се чувства неориентиран, тъй като няма достатъчно информация каква е крайната цел. Подходящи подчинени за този тип ръководители са от типа чиновник – изпълняват буквално каквото им се каже, не проявяват собствена инициатива, точни са в работата си и не мислят много.

При водачите, подчинените се чувстват по скоро като част от общност със сходни идеи. Понякога се чувстват пренебрегнати, тъй като водачът рядко се връща назад да помогне на хората със затруднения. За сметка на това, подчинените винаги знаят къде отиват и каква е крайната им цел. Понякога могат да се загубят в търсене на по-добър път, но ако намерят такъв, печелят всички. Хората с такъв ръководител се чувстват свободни. В общия случай имат възможност за развитие и творчество. Подходящите подчинени за такъв ръководител са инициативни и творчески личности със собствени идеи и голяма степен на самостоятелност. Хорат, които не са особенно самостоятелни, в такъв екип се чувстват самотни и изоставени, ако не са близо до водача си или ак не се намери някой, който да ги ръководи близо до тях.

Какво се случва когато ръководителят отсъства :
При пъдарите, стадото се шляе без посока. Малко от овците се разбягват. Ако има някой водач във стадото, той може да го отмъкне и когато ръководителя се върне, да осъзнае, че е останал без стадо. Подчинените общо взето в тези случаи си клатят краката и рядко поемат инициатива.

При водачите не е точно така. В общия случай подчинените споделят възгледите на водача си и дори и той да се отдели за известно време, продължават в същата посока. Рядко има отделени или загубени хора при по-дълъг период на отсъствие. Този тип ръководители обикновенно са в състояние да оставят компетентен замистник, който ще продължи нещата им в същата посока.

Какви помощници избират различните ръководители :
За пъдарите важното в помощника е неговата вярност. Помощника не трябва да мисли самостоятелно, но трябва да изпълнява всичко каквото му се каже. Помощниците на пъдарите също са пъдари. Управляват стадото чрез сила и власт. За разлика от него обаче, те също нямат информация за крайната цел. За сметка на това са облагодетелствани и за тях се полагат специални грижи. Помощниците на пъдаря са специално назначени и не са част от екипа.

За водачите важното в помощника е да го следва. Тоест да има начин на мислене максимално близък до собствения му. Водачът не назначава помощниците си. Това са просто хората, които вървят най-бързо в неговата посока. Те сами се появяват. Обикновенно помощниците на водача също са водачи, но това далеч не е задължително. Водачът има грижа да създава около себе си други водачи, защото така работата му се ускорява.

За какви задачи са подходящи различните ръководители
Пъдарите са подходящи за задачи където е важно спазването на правилата и стандартите, както и качеството на самата работа. При екипите водени от пъдари качеството е константа, но за сметка на това призводителността е ниска. Подходящи за диктатори, надзиратели, както и за ръководители на екипи с голям брой нови или неопитни хора. Например детската учителка, която е завела децата на кино, не може да си позволи да загуби дори едно дете някъде и има нужда от именно такива умения.

Водачите са подходящи за ръководители на големи проекти. Те съумяват да резпределят работата между помощниците си така че колокото и голяма да е организацията или проекта, всеки да знае какви са му задълженията и за какво работи. При тях качеството на продукцията, както и производителността се колебаят в доста широки граници. Средната стойност на качеството може да е под тази на пъдарите, но производителността обикновенно е по-висока. За разлика то пъдарите и двата показателя с времето се повишават като цяло. Подходящи за екипи съставени от предимно опитни участници.

Как се сработват двата вида ръководители
В една стабилна организация би следвало пъдарите да се намират на най ниските ръководни длъжности. При малък екип един такъв човек, може да гарантира постоянно качество на работата, а също така може и да обучи неопитните хора. Пъдар на висока длъжност не е подходящ, тъй като ще спира развитието на ръководителите под себе си, а когато отдела или фирмата под него се разрастне отвъд възможностите му за контрол, за много кратко време всичко ще се разпадне. Водачите за сметка на това не са много добри учители – те рядко имат търпението да направляват подчинените си стъпка по стъпка и в такива случаи голям процент от подчинените им отпадат в процеса, просто защото не са в състояние да ги следват.

В заключение мога да отбележа, че и двата вида ръководители имат своето място и свояята ценност. Въпросът когато се създава организация е, какви цели искаме да постигнем и тогава да изберем подходящите ръководители така че да се постигнат тези цели. Ако искаме развитие и творчество, избираме водачи. Ако искаме качество, стабилност и консерватизъм избираме пъдари.

Leave a Reply