A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Карантината, коронавируса и т.н.

Напоследък доста често става въпрос доколко са смислени мерките и ограниченията, които ни налагат. Някои хора се опитват да омаловажат едни или други ограничения чрез парадокси или опити да се омаловажи дейтвието на една или друга мярка.

Да, и на мен не ми харесва да си стоя всеки ден вкъщи, вместо да излезна на разходка някъде. И на мен не ми е удобно да нося маска всеки път като излизам. Не ми харесва да чакам на стометрова опашка само за да влезна в магазина. И аз бих искал да се видя с приятели вместо да си стоя вкъщи. Но не го правя.

Идеята на тези мерки не е да намерите начин да ги заобиколите. Сигурен съм, че ще успеете. Идеята не е и да ви е гадно. Въпреки, че има такъв страничен ефект. Идеята е да пазите себе си и другите.

Можеше нещата да бъдат много по-прости и леки. Например с проста инструкция от вида “Носете маски като излизате навън, стойте на растояние един от друг, не се срещайте с други хора освен при крайна необходимост.”

Само че българинът е умен. Правилата него не го засягат. Той по-добре знае, кое е добре за него и кое не е. Фактът, че има наложени глоби за десетки милиони, е достатъчно красноречив. Фактът, че хиляди жители на столицата тръгнаха към родните си места за великден, без да се интересуват за живота и здравето на близките си (очевидно не им пука за техния собствен), говори що за безумен народ сме.

Утре тези, които са били “хитри” и “умни” и са успели да излъжат държавата, ще се разболеят (от нещо си, без значение от какво) и ще искат да отидат на лекар. И ще установят, че няма възможност да бъдат лекувани, защото всички ресурси на болниците вече са заети.

На няколко пъти попадам на коментари как в Швеция ограниченията са били доста по-хлабави. В момента в България са минали два месеца от първия случай. Болни са 1300, а починали – 53. В Швеция към 31ви март е имало 4800 болни и 331 починали. Те са около 10 милиона, ние сме около 6. Това значи при нашето население 2900 болни и близо 200 починали. Италия има 60 милиона население и в края на втория месец от епидемията си (15ти април) е имала 160000 случая, и 21600 починали. Това при нашето население би направило 16000 случая и 2160 починали.

Само че и двете страни имат доста по-добро здравеопазване от нашето. Има ли България възможност да лекува 16000 души едновременно? Има ли България възможност да лекува по 270 нови случая дневно допълнително? И ако приемем, че смъртността е три процента, кой от хората във Фейсбук и по форумите е съгласен да поеме отговорността за смъртта на 18000 души в България?

Leave a Reply