A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Икономика на харченето

Вчера попаднах на няколко интересни статии които се опитваха да обяснят как всъщност, тъй като парите са просто цифрички в някакви компютри, няма никакво значение, колко дефицит имат САЩ или колко пари ще харчат, тъй като харченето всъщност е добавяне на някакво число в някоя сметка.
До някаква степен всичко това е вярно.
Но само до някъде.
Да допуснем, че САЩ решат да похарчат тази година двойно повече пари. Това ще подобри ли нещо за средния американец?
Не. Това ще подобри нещо за тези които ще получат въпросните пари, но ще предизвика инфлация, която ще намали покупателната способност на всички. След едно завъртане в икономиката, ще се установи ново равновесие, като покупателната способност на получилите парите ще се е увеличила за сметка на тези, които не са ги получили. Но като цяло покупателната способност на един долар ще е намаляла.
Намалената покупателна способност на един долар, означава, че с един долар ще могат да се купят по-малко неща, което ще повиши цените на вносните стоки (не бива да забравяме, че стойността на една валута се измерва с нещата които можем да си купим с нея). Също така това ще откаже част от тези, които копуват долари, тъй като валута, чиято стойност пада и има относително ниска доходност, като цяло не е добра инвестиция.
Намаленото търесен на долари допълнително може да намали цената им, а като резултат и покупателната им способност.
Какъв е резултатът?
Неконтролираното харчене, като резултат довежда до намалена покупателна способност за голяма част от населението, като това включва и фирмите.
Тоест макар да можем да добавяме в която си искаме сметка, произволна сума, в резултат това би повлияло на реалния живот.

Leave a Reply