A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

ЦСКА и Гърция или защо правилата трябва да са еднакви за всички

Едва ли има някой, който да не е чувал за проблемите на един от големите български отбори напоследък.
Вдигна се доста шумотевица, всички търсеха, а някои още търсят решение на проблема, но въпреки всичко очевидно ЦСКА няма да играе в А група следващия сезон. Направили са дългове, не са си плащали сметките и т.н. и поради тази причина ги лишават от възможност да играят професионален футбол. Напълно разбираемо и законно.
Само че феновете искат друго. Искат някой едър бизнесмен да налее пари в отбора. Искат държавата да помогне, което значи да наруши собствените си закони.
И всичко това “защото без ЦСКА А група няма да е същата”
Реално погледнато, това което феновете искат е да продължават да се наливат пари в отбор, който е на загуба, за да остане да играе в А група.
Феновете, благодарение на чието поведение клубовете редовно отнасят глоби, а мачовете завършват с изпочупени седалки и хулигански прояви.
Та тези хора искат някой да даде още пари за да си напомпат егото, че са фенове на голям отбор от А група, а не на отбор от В група.
Нищо обаче не се споменава за Ботев Пловдив, които също останаха без лиценз по подобни причини.
Защо да не се спасят и те? Защо да се нарушават правилата и да се бие камбаната за единия отбор и да не се направи същото за другия?

И сега да се върнем на аналогията.
В много по-големи мащаби същото се случва с Гърция.
Правилата са ясни – теглили са дългове, изхорчили са парите и сега трябва да си плащат за това.
Заплашват, че еврозоната няма да е същата без Гърция.
И твърдят, че на всяка цена трябва да бъдат спасени. И че трябва някой да налее много пари, за да продължат да са в Еврозоната.
И тези, които вдигат най-много шум са … отново феновете – вестници, журналисти, икономисти и всякакви други кибици. Те ичат своите интереси и не се интересуват от правилата, нито от някаква абстрактна представа за “справедливост”. Това не е толкова важно, важното е да си защитят интересите.
Защо обаче никой не вдига вой за България, където средната заплата е много по ниска отколкото в Гърция? Въпреки, че нямаме техния дълг. Защо никой не е тръгнал да ни спасява? С какво са толкова специални Гърците?
Ако правилата се нарушат за тях, защо да не се нарушат и за нас?

Такива случаи са много.
Напоследък стана актуална темата с циганите. Там проблемът е същия – нарушаване на принципа на равенството пред закона. Ако българин остане без покрив, нито държавата, нито общината ще си мръднат пръста. Но ако циганите останат без покрив се търси как да им се подарят жиилища.
Циганите са хора като всички останали. И не биха били проблем, ако законите се прилагаха към тях, по начина по който се прилагат към останалите.

Политици, полицаи, таксиметрови шофьори, спортисти, гейове … всеки настоява, че е по-специален и заслужава превилегии в сравнение с всички останали.
И с това причиняват своето отхвърляне от общиството – завист, омраза, неприемане – това са начините по които обществото реагира на “специалните” хора и прослойки. Колкото по-големи са превилегиите на дадена прослойка, толкова по-силно е отхвърлянето.
Да има случаи в които превилегиите и изключенията са необходимост, но те трябва да са изключение и за много тесни случаи.

Leave a Reply