A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Войната цензурата и манипулацията

Прочетох преди малко под някакъв пост “коментарът е изтрит, защото не позволявам пропутинска пропаганда на стената си.” и се замислих…

Не знам какъв е бил въпросния коментар и естествено човекът е в правото си да трие коментарите, които не му харесват под това, което е пуснал. Но все пак … Това което казва е “не допускам мнение различно то моето”.

С какво това отношение ни прави по-различни от средновековните хора, които са вярвали, че земята е плоска и са горели на клада еретиците, тоест несъгласните? С какво ни прави по-различни от нацистите, които са избивали евреите защото са евреи без нужда от съд и присъда? С какво ни прави по-различни от комунистите, които са избивали всички инакомислещи?

Аз лично съм против войната в Украйна. И не само там. И смятам, че ако на фронта се бият депутатите и президентите, наравно с войниците, много бързо ще се намери мирно решение. Но съм против и съдът на медиите.

Човек, страна или идея се осъжда и се обявява за враг без съд и присъда.

И всеки, който не е съгласен също е враг. Също като ваксините. Нямаш право на мнение, нямаш право на мисъл, нямаш право на анализ – или си “с нас” или си “против нас”. Стадото трябва да се дели на “ние” и “те”.

Смисълът на тази война не е да се бият Русия и Украйна. Смисълът на тази война е да има “те”! Тя е полезна, както за запада, така и за Русия. Защото и западът и Русия се консолидират благодарение на “врага”. До преди 1-2 години НАТО беше пред разпад и се говореше колко е безполезно като организация. САЩ губеха позиции в Европа и бяха на път да загубят статута си на “световен полицай и миротворец”. Опозицията в Русия също набираше сила. Хората искаха по-добър живот. С навлизането на западните компании руснаците виждаха и западния начин на живот.

Мирът беше опасен – както за Русия, така и за САЩ. Директната война също би била опасна – много лесно може да се стигне до ядрена война, а каквото и да си говорят, никой не иска това. Украйна обаче е различно. Тя не е в НАТО и НАТО няма ангажименти да я защитава. В същото време Украйна се представя като жертва и всички я подкрепят – дори с оръжия. Това ясно разделя света на “ние” и “те”. Не може да си неутрален.

Днес НАТО е в разцвета си. Това, което Тръмп не успя да наложи – членовете на НАТО да харчат повече за отбрана – сега се случва. Естествено, оръжията и боеприпасите се купуват от САЩ. Не само това, вместо да се разпада като организация, НАТО получава още молби за членство от страни, които до сега са искали да останат неутрални. САЩ отново са надеждата за защита на Европа. Отрицателните цени на петрола от преди няколко години, са история – всички газови и петролни компании са на невероятни печалби. Компаниите за добив на шистов газ отново излизат на сметка.

От другата страна – опозицията в Русия вече се смазва законно. Всеки про-западно настроен е преследван като терорист. Западните сайтове и медии се цензурират на общо основание. Нищо не може да застане на пътя на патриотичната пропаганда. Единствената реална опасност за Путин в момента са собствените му приближени, които страдат от икономическите санкции на запада.

За Украйна естествено, на никой не му пука истински. Ако искаха да ги защитят, за последните 8 години можеха да ги приемат в НАТО например. Украйна е просто полигон. Подкрепят ги с оръжия но с точно толкова, че да не загубят войната нито пък да я спечелят. Войната трябва да се проточи. Бърза загуба или бърза печалба не е от полза за никого.

Европа, естествено, го отнася – купува скъп газ и оръжия от САЩ и остава зависима от САЩ за отбраната си. Инфлацията тази година, ще покрие липсата на инфлация предишните години и според мен ще е поне 20-30%. Евросъюза също печели частична консолидация. И при него се подават нови молби за членство, въпреки, че за сега не е военен, а само икономически съюз.

Близкия изток печели от високите цени на петрола, а също така печелят и нови клиенти в лицето на Европа, която търси алтернативни доставчици на газ и петрол в средносрочен план.

Китай (а може би и Индия) печели защото получава руски газ на цени под борсовите, а не може да бъде принуден да наложи санкции на Русия.

Големия губещ е населението (в смисъл стадото). От една страна губим спестяванията и доходите си при това “с радост”, защото подкрепяме добрите във войната. От друга страна ни налагат усещания за тревожност и страх, защото щастливия и доволен човек по-трудно се контролира от уплашения. Естествено не трябва да се минава определена граница. За това в момента, в който почна войната, масово свалиха мерките срещу Covid – ако хората се страхуват прекалено много, могат да станат непредсказуеми, а не това е целта.

Leave a Reply