A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Външнополитическа

Днеска се събудих в читири часа сутринта и се замислих (Ако искате да знаете в четири часа сутринта когато нямаш игрички за играене и каквото и да е друго за правене, освен да се замислиш друго няма какво да правиш)

Та замислих се аз за външно политическите събития на последък. И по точно за един “малък” инцидент между Китай и САЩ. Ако не сте чули ставаши въпрос за това, че китайска подводница преследвала американска ескадрила в открито море и се показала в обсега на торпедата им (или те били в обсега на нейните – не се разбра точно, а и не е важно). интересното в случая беше, че след инцидента китайски държавник си изказа, че не се изключват военни действия срещу САЩ.

Та по този повод се замислих аз. Ако Китай казват, че са склонни да воюват със САЩ, това означава доста неща.

  1. Като начало това ще бъде краят на доларовата икономика. Китай са най-големия консуматор на американска валута, тъй като са и най големия производител и износител на стоки в световен мащаб (или поне един от най големите). ако Китай обявят война на САЩ, значи са склонни да се откажат от зелената валута. А това значи, че могат да си го позволят.
  2. Тъй като и двете страни са ядрени сили, ще имаме голям късмет, ако не си разменят по няколко ядрени ракети. За съжаление Това няма да е добро нито за хората които живеят там, нито за нас кито (надявам се) ще гледаме отстрани.
  3. Всъщност това с гледането отстрани е малко вероятно да се случи – като членове на ООН и НАТО, сигурно нашите управляващи веднага ще пратят мисия в Китай или САЩ – където е по-напечено. Естествено напълно безвъзмездно.

В това отношение Европейския Съюз е доста добро постижение. Поне доколкото аз схващам нещата, съюза създава един доста голям и практически самозадоволяващ се пазар и като резултат може да попречи на сриването на икономиките на членовете си в случай, че Китай (като износители на евтини стоки) или САЩ (като потребители) излезнат от строя. Не мога да кажа и да преценя доколко е икономически и политически изгодно за нас в момента, но като идея е добро. интересно ми е дали исвен икономически съюзът е и военен? Защото аке не е, то много скоро ще стане.

Защо ли? Ми защото НАТО и ООН са марионетки на САЩ и в момента, в който САЩ настъпят някоя от европейските сили по-силно по мазола, просто те ще се отделят и САЩ ще останат сами в НАТО заедно с будали като нас, които не са наясно дали това е добро за тях или не, но си търсят овчар да ги води.

В такъв случай или самото ЕС ще включи и военни условия в договора си, или ще се създаде военен аналог на ЕС. Мисля си, че това няма да е в далечното бъдеще, дори и да няма голяма война. След като вече спират да се приемат нови членове на съюза или критериите стават много високи предполагам, че в скоро време ще започнат промени в структурата на самия съюз.

И тука отново се връщам на историята със САЩ и Китай. Ако нещо се случи, това ще стегне много бързо редиците в Евросъюза и промените, които биха отнели няколко години, може да се извършат за месеци или една две години.

Но ще поживеем и ще видим.

Leave a Reply