A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Негодувам

Според както са ме учили на Есенс, негодуването се случва когато нашата представа за някой човек не съответства на конкретното му поведение.
В този случай имаме три възможности

  • Да променим поведението на човека. Само дето това е много трудно, а често невъзможно.
  • Да променим представата си за него.
  • Да простим. На себе си, че сме се ядосали. И да приемем.

И когато се отнася за хора съм склонен да се придържам към тези правила. И като резултат относително рядко се ядосвам и съм доста спокоен човек.
Но в случая става дума за нещо различно.
Става дума за бог.
Още по точно става дума за християнския бог.

Поводът да пиша тази статия е това, че Боряна пости и като резултат не ще да идва на обяд с мене. Не че не мога да отида сам, ама друго си е с компания. Но както казах това е само повод. Това ме накара да се замисля що за бог е този християнския. И стигнах до извода, че това е един луд бог.

Ето защо.

Този бог е казал “не убивай” и от негово име са се водили десетки войни. Включително в Библията Мойсей вземайки заповедите повежда народа си на война, защото бог им е обещал тази и тази земя.

Този бог е казал да обичаме ближния като себе си, но ние не понасяме различните от нас.

Този бог е казал на първите хора да не опитват от дървото на знанието за добро и зло. Но иска от нас да сме добри. Това само по себе си е много гнусна манипулация. И тази манипулация се предава и до сега. Тя се е прехвърлила в нашето общество като начин ан мислене. Обществото се дели на две части. От една страна са управляващите, които знаят кое е добро и кое лошо. Те имат повече информация за всичко, което се случва, но за непосветения делата им често не са логични, а за чие добро са е още по трудно да се каже. И дали са за добро. От друга страна са управляваните, които са добри ако правят сляпо каквото им се каже или стават лоши ако имат свое мнение и мисли. Ако все пак някой има амбиция да постигне нещо и да стане “богоподобен” трябва да се откаже от принадлежността си към тълпата и стадото и да се пребори с нежеланието на другите богоподобни да го приемат. Ако го направи, ще стане един от тях. Но от този момент нататък небогоподобните ще са просто ресурс, с който може да си играе.

По същия начин си играе и християнския бог с хората – насъсква ги един срещо друг, създава им заповеди които не могат да изпълнят, кара ги да живеят по начин който не им е присъщ. И всичко това в името на някакво небесно царство. Това като обещанията на политиците с които придумват народа да гласува за тях и ги отлагат безкрайно във времето.

Сещам се и за приказката за някакъв, който вярвал много в бога и дяволът казал на бог, че това ще е така само докато му е добре. И бог му позволил да прави каквото си поиска с него, с жена му с децата му и с добитъка му и имуществото му. И дяволът унищожил всичко. Избил децата му, разорил го, пратил му болести … Бог след това го дарил още по богато, но какво значение има това, когато човекът е загубил любимите си хора? За бог той е бил просто една играчка – да видим дали ще се счупи разбираш ли.

И този бог християните наричат милостив.
За този бог жертват себе си и благоденствието си.
За този бог водят войни.

Един бог без сърце.
Един бог който не само е позволил на злото да съществува, но и го е създал.
Един бог, в чието поведение няма никаква логика.

Лично аз съм убеден, че точно такъв бог не може да съществува.
Но тъй като живея в такъв свят и това е което се случвав света не ми харесва, аз негодувам.
Защото за мен точно това означава, че бог (или поне добър и всеможещ) не съществува.

И това ме кара още повече да негодувам.
Защото, след като не съществува, значи всичките религии наоколо са измислени. Измислени и поддържани за да обслужват нечии интереси. Най-вероятно интересите именно на теиз които се смятат и показват като богоподобни. Може би не е случайно, че в българския богат започва с бог.

И може би нещата в света ще се променят не когато падне поредното правителство, а когато паднат всички религии. Когато хората осъзнаят, че те са тези които могат да променят и управляват своя свят, че те са творците и единствения грях който може да има е да преотстъпват тези си възможности и умения на друг.

Това е което имах да кажа и го казах.

Leave a Reply