A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Законите

Няклко статии напоследък ме накараха да се замисля за законите в България и как и до колко се спазват.
Защото българските управляващи от една страна се опитват да налагат европейско законодателство (което е добре) в български условия (което е зле) и самите те да не го спазват (което е съвсем зле).

Някак си не ми звучи логично цялата работа.

Още повече, че всичко се крепи на глоби в България.
А да – и на такси и данъци.

Ако не спазиш някой закон ти тръскат глоба. Ако го спазиш ти удържат данък, а ако имаш нужда от нещо по-специално ти вземат такса. Чисто и просто като полицай след баня дето се вика.

И какво се получава като резултат?

Ами тъй наречените “големи риби” не спазват законите, защото глобите (или подкупите) които ще платят са по-малки от печалбата им.

Отделните хорица също не спазват законите, но за тях на никой не му пука.

Принудени да спазват законите са малките фирми единствено – след като нямат достатъчно пари за подкупи и глоби.

Резултатът е плачевен – хората се учат да не спазват законите (които често си противоречат), и като резултат законотворците творят закони които няма как да се спазват.

И тук се сетих за един пример от Едноминутния мениджър – как да научим кит да скача над въже.

Ами като начало опъваме въжето на дъното на басейна – като мине отгоре му даваме храна. като не мине – нищо не му даваме. Малко по малко вдигаме въжето докато не стигне до повърхността на басейна и кита се научава да го прескача.

Това което се случва в българия по тази аналогия е да сложат въжето на два метра над водата и ако не го прескочиш си кълцат парченце от тебе, ако го прескочиш пак си кълцат парченце от тебе.

Така май няма никой да го прескача това въже и всички само ще гледат да се скрият някъде.

Както се и случва….

Leave a Reply