A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Вноски, кредити и депозити

Четох една статия преди малко, в която се съветват хората да си внасят парите на влог, вместо да си погасяват предсрочно кредитите.
Статията прави някои допускания, които според мен не са много коректни :
1. Лихви 10-12 процента на годишна база реално няма. Всички промоции за депозити на банките са така направени, че релната лихва не е повече от 7-8%.
2. Лихвите по ипотечни кредити са около 8-11%. Изобщо няма вариант да банка да предлага по депозит по-висока лихва отколкото по кредит. Такава банка много бързо ще фалира. още повече. Няма банка която да дава по депозит по-високи лихви отколкото която и друга банка в същата страна дава по кредит. Или ако случайно се случи е за много кратък период. Ако нещо подобно се случи тогава хората масово ще теглят кредити от едната банка и ще внасят в другата и ще печелят от разликата в лихвите без да си мръднат пръста. А аз не съм чул такова нещо да се случва в България. Това не изключва подобни възможности в международен мащаб, но там си има и други фактори.

Вноската за предсрочно погасяване не се смята в никой случай.
Ето защо :
Нека имаме кредит 10000 лева за десет години.
И нека си представим, че внасяме предсрочно 1000 лева в единия случай, а в другия внасяме 1000 лева на депозит при същата лихва. Нека лихвата е 7% (все е едно точната цифра, но все пак трябва да смятаме с нещо).
Какво ще се случи следващите десет години в случай че намалим размера на вноските?
ще платим 385 лева по малко. Тоест имаме печалба 385 лева.

Какво ще стане ако намалим ако намалим срока на кредита? Срокът ще намалее с 16-17 месеца. Тоест повече от година няма да внасяме лихви по тези 1000 лева. Печалбата ни в този случай е 892 лева.

Какво ще се случи ако тези 1000 лева ги внесем на депозит?
За 10 години ще сме получили около 967 лева лихва. Което е повече от намалението на вноската в първия случай.
Обаче за 104 месеца ще сме получили само 797 лева лихва, което е със сто лева по-малко отколкото намалението на вноските в случай, че изберем намаляване на срока.

Тоест като резултат:
Най изгодно при всички случаи е да се върне кредита с намаляване на крайния срок. И колкото е по-дълъг първоначалния срок, толкова по изгодно е да се връща кредита.
Същите параметри но за двадесет години, водят до разлика от около 600 лева в полза на предсрочното погасяване.

Leave a Reply