A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Редене на пъзел

Маноелче, ето каква стратегия ползвам аз когато редя.
Зависи естествено от големината и сложността.
Първоначално се разглежда пъзела и се търсят места които са силно обособени – със специфичен цвят на парчетата или шарка. След това парчетата се разделят на торбички в зависимост от това, към коя от областите си мислим, че спадат. Така пъзел от 5000 части се разпада на няколко области от по 1000 например.
Нареждат се доколкото могат областите и се свързват. Ако има сложни области (например небе, което няма шарки) се оставят за накрая.
Когато се нареди колкото може по този начин, се преминава към следващия етап.
Разпределят се парчетата по форма.
Аз ги деля на две основни групи – правилни и неправилни.
Правилните са такива, при които изпъкналите и вдлъбнатите части са срещеположни две по две. Например отгоре и отдолу изпъкнали, а отляво и от дясно вдлъбнати. Те също се сортират на две в зависимост от това дали са хоризонтално или вертикално разположени изпъкналостите.
Неправилните също ги разделящ на няколко групи.
Целта ти на това разделение е да имаш възможно най-малко предположения за някое парче къде е.
Ако вече тотално си забил и нямаш какво да правиш, почваш и пробваш всяко възможно парче на всяко възможно място. Правил съм го това на небете на единия пъзел от 12000 части, който имам.
Другото нещо, което е добре да се наблюдава, е колко е голяма матрицата на пъзела.
Специално пъзелите на Ravensburger са направени по матрица от 1000 или 2000 парчета която е нанесена на няколко места по пъзела. Изводът от това е, че парчето от трети ред пета колона си има брат близнак по форма на трети ред 53та колона (при 100 колони) от четвърта колона, на 54то и т.н. това дава голямо удобство при последния вариант на редене, защото ако си наредила поне едната матрица знаеш точно каква е формата на парчето, което търсиш, като му гледаш другарчето.

Ами това е в общи линии.

При малки пъзели (до 2-3 хиляди части) така или иначе не е много вероятно да се стигне до последния вариант или ако се случи, ще е за няколкостотин парчета, които се редят за около 2-3 дни.

Leave a Reply