A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Патенти

Днеска за пореден път четох статия посветена на патентни и авторски права.
Apple искат да патентоват показване на контакт върху десктопа на телефона.
Наскоро пък четох за компания която съди няколко фирми, че ползват нейна патентована технология без да плащат.

Та … честно казано писна ми.

Вярно е, че интелектулната собственост трябва да бъде защитена, но текущия начин на работа не защитава най важните хора – потребителите.

Решавам аз да патентовам някаква идея. Нещо съвсем просто. Което обаче може да бъде полезно или да стане широко използвано.
В един момент някой друг се сеща за същото нещо и го реализира.
И това е напълно реално – при шест милиарда души население, доста хора получават сходни идеи. А още повече, че когато на една идея и дойде времето, тя идва на много хора едновременно.

Та решавам аз да патентовам идеята и никой друг на който тази идея е хрумнала, няма право да я ползва, без да ми плати на мен. Защото аз съм бил пръв и съм имал времето и парите да отида и да я патентовам.

Да, моите права трябва да са защитени – аз трябва да мога да ползвам и продавам идеите си ако го сметна за целесъобразно. Но също така, не трябва да съм в състояние да спра прогреса в дадена област, просто като откажа да позволя идеите ми или сходни на тях, да бъдат използвани и реализирани.
И всичко това, защото аз съм бил пръв.

Моето мнение е, че патентите трябва да бъдат силно ограничени или изобщо премахнати като идея. Реално всеки, който тръгне да създава нещо, нарушава нечий патент. И от средство за обмен на идеи, патентите се превръщат в пречка за реализирането на идеи.

Същото важи и в някаква степен за авторските права.
Да, творците трябва да бъдат защитени от законите, за да могат да печелят от труда си.
В същото време не е идеята да се лежи на стари лаври.
Ако си истински творец създавай нови и нови неща и печели от това. Но да създадеш една песен или една книга и да се опитваш ад печелиш цял живот от нея – ми не е това идеята според мен.
И последно. Авторските права трябва да принадлежат само и единствено на автора на произведението.
Не могат да се продават, заменят и така нататък. Не могат да се наследяват по какъвто и да е начин. Авторското право следва да съществува най-късно докато съществува авторът. Той може въз основа на това право да позволява или забранява произведението му да се ползва от този или онзи по един или друг начин. Но не може да прехвърли самото право. Може само да се откаже от него в полза на обществото.
Със смъртта на автора неговите авторски права автоматично се прекратяват и произведенията му стават публична собственост. Така, компании и наследници няма да могат да печелят на гърба на въпросния автор.

Leave a Reply