A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

За природата

Днеска се замислих за природата и за начините да я запазим.
Миналата година толкова се вълнувахме от Натура2000 и как благодарение на нея ще бъдем принудени да пазим природата в България. В резултат на няколкомесечните протести, се оказа че всъщност природата няма да има кой да ни я защити. От 40% от територията на страната, обектите в Натура2000 стават около 20%.

И си спомних разни публикации по вестниците по този въпрос. Че всъщност Натура2000 не е голямото добро, което ще запази природата ни, а просто начин да се пренасочи корупцията от едни чиновници към други. Горе долу такава е и представата ми за това какво ще се случва след влизането ни в европейския съюз.

Защото където има кокал, там има и корупция. И в България всяко добро може да бъде заобиколено именно благодарение на корупцията.

И така моя скромност се замисли как все пак може да бъде спасена българската природа.
Явно ако чакаме да намалее корупцията, ще приключим без черноморие и без планина.
Тоест трябва друг начин.
Другия начин е да се отнеме кокала.
Обаче кокала който и да го вземе, със самото си присъствие, ще породи корупция.
Значи кокала трябва да бъде унищожен.
За да бъде унищажен, първо да го идентифицираме. Кокала не е природата в българия, а туристическия бизнес. Защото именно за нуждите на този бизнес се строят вили и хотели.
Какво ще стане с туристическия бизнес, когато в българия няма природа? Когато в морето няма риба. Когато плажвете са мръсни и вонящи. Когато в планините няма дървета. Когато по пистите няма сняг.
Ами ще изчезне.

А какво ще стане, ако във големи западни и източни вестници и списания се пускат редовно статии, че това вече се е случило?
Добрите вести пътуват бързо. Лошите още по-бързо. Едва ли много хора ще си направят труда да проверят дали лошите вести са верни. Особенно, ако тези вести се чуват достатъчно често.
Това според мен е един начин да бъде унищожен кокала, без да бъде унищожена природата.
Сигурно има и други.
Надявам се по-умни от мен хора да ги измислят и по-можещи от мен да ги приложат.
Защото има прекрасни места по нашето море и планини и си струва да бъдат запазени.

Leave a Reply