A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

За Историята

Днеска четох една две статии за баташкото клане и ми стана доста интересно.
Не знам за вас, но за мене от доста време е ясно, че историята се фалшифицира.
Не само българската, а цялата история.
Ако не беше така, сигурно щеше да има доста герои, геройски загинали докато са били … по голяма нужда.
Хората имат нужда от герои, чийто пример да следват и от събития, чрез които да се самоопределят.
Ако македонската държава оцелее следващите 100 години например, тя ще издигне свои си герои, царе, управници за да покаже, че е различна и национална.
И аз честно казано не виждам нищо странно или дори нищо лошо в този процес. Нещата са точно така – измислят се приказки, за да се задържат хората заедно и за да могат тези хора да бъдат по-лесно управлявани след това. Всъщност всички спорове за културното и историческото ни наследство, са всъщност спорове кой и как да ни управлява.
И за мен развенчаването на различните исторически митове идва в един много естествен момент. Като един вид продължение на развенчаването на съвременните политически и управленски митове. Това обяснява защо политиците толкова се борят срещу това развенчаване. Просто защото то развенчава тях. Превръщайки Симеон, Аспарух, Борис, Стамболов и прочеее от велики личности в обикновенни хора, макар и с голяма власт, това всъщност превръща в обикновенни хора и настоящите политици. Те нямат основание да бъдат някои и да бъдат запомнени след време. Интересно ми е какво ще се случи след няколко години.
Усещането ми е, че ставаме все по-осъзнати за нещата които ни се случват.
Докато преди време автоматично сме спазвали законите, а сега автоматично ги нарушаваме, нищо не се променя съществено. Но ще дойде време когато ще осъзнаем, че имаме право на избор. На истински избор кои да бъдем и как да живеем.
Ще ми е интересно да видя накъде ще тръгнем тогава. Ще ми е интересно и да учавствам в този процес.
И всъщност откъсването от спомена за историята е просто първата крачка.
Да видим какво ще последва.

Leave a Reply