A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Универсалните морални ценности

Вчера с Надичка играхме на билярд във фирмата.
Аз играя по едни правила, тя по други.
Въпреки това се забавлявахме и направихме две добри игри.
За какво става дума?
Ами папата се изказал в Бразилия против абортите, секса преди брака и наркотиците и призовал за спазване на универсалните морални ценности.
Лошо няма – има си мнение човека – казва си го.
Сами дето папата не е просто човек като мен, а една от най-влиятелните политически фигури в света.
Та неговото изказване ми напомня за партията на Истината от “Свят на смъртта ІІ”. Те бяха решили, че техните ценности са универсални и могат да съдят всеки по собствените си закони. Нещо такова прави и католическата църква напоследък – затварят си очите пред промените в обществото и казват “Ние така смятаме за правилно и значи така е правилно и който не мисли като нас ще гори в ада”. Когато светът се променя, а ти не се променяш, това означава, че оставаш извън света малко по малко. Можеш да се превърнеш в герой, но ще останеш сам. Така ще остане сама и католическата църква – в желанието си да запазят своите ценности непроменени, все по-малко хора ще се обръщат към тяхната църква. И църквата им ще става все по слаба – за сметка на други религии или течения в християнството.

Та това е моята идея – универсални ценности няма – има ценности на дадена епоха и дадено място
И всеки който се бори за налагане навсякъде на едни и същи ценности без да се съобразява със средата е обречен на провал.

Leave a Reply