A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

за спама

Всеки от нас се е сблъсквал със спама в различните му разновидности, но замисляли ли сте се колко всъщност вида спам съществуват?

Докато си се напъвах педи малко най-кротко в тоалетната ето какво измислих.

Спамът може да бъде класифициран спрямо начина си на разпостранение в четири категории.

  1. Компютърен спам. Тука спадат нежеланите прозорци които ви  подскачат докато си търсите крака за най новата игра, нежеланата поща, нежеланите съобщения по ICQ и всякакви други подобни.
  2. Телефонен спам. Това са разни хора които решават, че може би в този момент бихе искали да си купите техния продукт или да си направите застраховка или не знам си какво. Лично на мене този ми е  най-досаден, въпреки че ми се е случвало един два пъти само. Все пак поне в българия се случва рядко.
  3. Пощенски спам – всякакви  рекламни материали които можете да намерите в тощенската си кутия. Този спам най малко ме дразни, а понякога има и шедьоври. Например погребална агенция, която пращаше пликове с надпис “справочник за дължимите данъци и такси”. Само дето не обясняваше, че става дума за погребения. не помня с какъв надпис беше втория път, но бяха оригинални.
  4. Директен спам – в тази категория спрягам просяци, продавачи на гевреци, циганки предлагащи да ти гледат на ръка крак или друг орган по избор. Също са много досадни. Добре, че не се срещат често напоследък.

Другато по интересна класификация е спрямо отношението ни към него. А именно :

  1. Ненужен спам. Това са неща, които вземаме от кутията и захвърляме директно на боклука. Не им обръщаме особенн внимание, но и не ни притесняват.
  2. Досаден и нагъл. Всъщност наглия е разновидност на досадния, но ги слагам под общ знаменател. Това е спам, който сме принудени да изтърпим, но не ни е приятно. Например просяците и гореспоменатите циганки,  застрахователните агенти, офертите за увеличаване на пениса, гърдите, виагра и т.н.
  3. Потенциално полезен – например оферти за алуминиева дограма, поръчка на храна за вкъщи, ключари, стъклари и други. Този вид спам най-често се праща по пощенската кутия. Характерното при него е, че касае услеги които са в района на получателя. Едва ли бихте тръгнали да си поръчате пица от Австралия, нали така? Също така потенциално полезни са и офертите от по-мекичка хартия, особенно когато установите, че ви е свършила тоалетната хартия.
  4. Забавен. Понякога има интересни попадения. Приятно е когато има над какво да се посмее човек.

Ами това са според мене характеристиките на спама в днешно време.

Leave a Reply