A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

за Безкрайността

Вчера се замислих по този въпрос и ми стана много интересно и любопитно, та един час си го разнищвах и представях какви ли не случаи и идеи, та ми се иска да споделя тези си мисли.

Значи в тази статия ще има доста (макар и относитлено проста) математика и доста мислене. Ако някой не му се мисли и представя, да не я чете. В смисъл – чувствайте се предупредени.

Та всичко започна от тук така :

Значи облекох се и тръгнах да ходя на гости на Лили. Вървейки по пътя си представих две пресичащи се прави. не си спомням какво ме наведе на тази мисъл – дали кръстосани пръчки или някакъв друг спомен, но така си представих. Та представете си ги и вие – две пресичащи се прави (не под прав ъгъл обаче) които разделят равнината на 4 части.

Ако го нарисувате на лист хартия ще ви се строи, че две от частите са по-малки от другите две (за това ъгълът на пресичане не трябва да е прав), а дали наистина е така? В този случай мене ме заитересува дали едната от двете неравни части има повече точки. И докато е станало дума за това – навсякъде в този текст като говорим за по-голямо или по малко, ще имаме в предвид като брой точки или елементи.

Очевидно е, че и четирите части са безкрайни и съответно имат безкайно много точки, но все пак, дали малките четвъртинки нямат по-малко точки от големите. За да си изьясня въпроса се опитах да построя биекция между двете различни четвъртинки (това е математически термин означаващ еднозночно сътоветствие). Ако мога да построя такава, значи броя на точките е равен. Ако не мога, или ми остават точки, значи не е равен.

За целта си преставих по едно единично векторче на всяка от правите насочени в първи квадрант (все едно е нормална координатна система) тогава всяка точка може да се изрази като x.a+y.b където x и y са коефициенти, а a и b са тези същите вектори. за точките от първи квадрант и двата коефициента ще са положителни, а за тези от втори и х ще е отрицателен, а y положителен. Тогава на всяка точка (x,y) от първи квадрант съответства (-x,y) от втори и съответствието е еднозначно. Следователно двете четвъртинки имат равно количество точки.(въпреки, че не изглежда така)

Тъй като бях стигнал само до Витошка когато приключих с горните разсъждения, аз се заех да се занимая с релните числа. За тях също е ясно, че са безкрайно много. Това което ме заинтересува в случая е фактът, че явно, не просто са безкрайно моного, ами са и безкрайно нагъсто явно. Ето какво имам предвид:

Нека вземем интервала (0,1) и интервала (1,+~) (с ~ ще означавам безкрайност, защото нямам на клавиатурата, а ме мързи всеки път да се занимавам). Очевидно единия е краен интервал, а другият е безкраен. Би трябвало втория да е доста по голям като количество точки, нали ? Да ама не. Да вземем функцията  f(x)=1/x. Тя превръща всяко реално число по-голямо от едно във число от интервала (0,1) и обратно – всяко число от (0,1) във число от (1,+~). При това съответствието е еднозначно. Тоест двете множества имат еднакво количество точки.

Тук обаче се замислих за (0,1) и (1,2) тогава чрез прибяване на единица към точките от първия интервал еднозначно получаваме точки от втория. тоест двете мнажества са равни. Пи това съответствие обаче изглежда, че (0,1) е по-малък от (1,2] защото двойката няма съответна точка при това съответствие. Едновременно с това обаче от предишния пример се вижда, че (1,2] заедно с още по-голяма безкраяна част от правата се набутва без притеснение з интервала (0,1). Та къде е истината в случая?

Оставяйки този въпрос настрана, аз се замислих как да набутам (0,+~) в (0,1). За целта използвах функцията f(x)=1/(x+1) и нейната обратна g(x)=(1/x)-1 f(g(x))=g(f(x)=x. Първоначално ми беше малко странно и за това си представих две прави – идната нарекох магарета, а другата коне. Така можех да различавам елементите на двете множества. И след като се убедих, че интервалите са равномощни просто конско-магарешката история я елиминирах от играта.

И тук отново се върнах в равнината – ако цялата права може да се набута в краен интервал, то и цялата равнина може да се набута в крайно квадратче, а цялото пространство в крайно кубче.

В същото време обаче, естествените числа също са безкрайно много, но  въпреки това във всеки краен интервал има крайно количество от тях и каквото и да правим винаги ще има числа които естествените няма да могат да изброят при каквато и да е функция на съответствие.

Тогава ако пространството наистина е непркъснато, би трябвало, цялата вселена да може да се събере в куб с радиуса на земята. Ако сложим и времето като измерение, то в рамките на един човешки живот може на земята да се случи всичко което някога някъде се случва.

В действителнокст не се наблюдава такова нещо. Причина за това са учените – с техните идеи за атома и квантите, те са направили всъщност материята дискретна – може, частиците да са малки, но е ясно, че са с фиксирани размери. ако при това положение и пространството е дискретно – тоест  не във всяка точка може да има частица, това ще направи точките във вселената само изброимо много (колкото са естествените числа) и няма да позволи безкрайна гъстота никъде.

Имайки предвид, че скорстта на светлината е гранична за нашата вселена, може да се предположи, че едно дискритно пространство, ще принуди времето да бъде дискретно.

Ами това е всъщност за което разсъждавах от вкъщи до телевизионната кула. След това намерих паднали кестенови листа и се опитах да направя от тях розички – не се  получи много добре но все пак схванах принципа.

Leave a Reply