A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Приказка с чудовище

  Имало едно време в една тъмна гора едно страшно чудовище.
  То не, че било кой знае какво чудовище или пък, че гората била кой знае колко тъмна, ама нали ги знете хората какви са – набедили го за страшно и се страхували от него. А то не ги закачало много – от време на време изяждало по някой друг вол или крава или овца, но и то било право за себе си – като ти наложат ембарго от всички страни щеш не щеш разбойничестваш по-малко. Няма гладно да стои я.

  Пък хората в селото си били много доволни и щастливи – имали си всичко (по скоро почти всичко, щото в онези времена за които говорим нямало нито автомобили нито компютри, нито интернет, ама хората като не знаели за тях и не им липсвали), живеели си живота, по някаква случайност били извън границите на местните феодални власти, че и данаци не плащали, и си имали и чудовище от което да се страхуват.

Докато един ден ….

  – Жинааа, стягай ми коня и сабята. Ке ода да тепам чудовището – провикнал се баш юнака Драган (180 сантиметра, 160 килограма).
  – Нидей бааа. Оти ке го тепаш, бе Драгане? Ке земе да тъ убий и ко ши прая съма биз тебе?
  – Ми оти съм юнак маа. Като го утепам и цялоту село зъ мен ши говори. Пъ ку ма убий шъ съ обадиш на Пешоу Гаргата, аз съм уредил там въпроса.
  – Хубоу де. – мирясала най сетне булка Драгановица. – А хранъ ши сакаш ли ил ши са завръщаш за вичеря?
  – Ма сложи ма – унуй ко вземе да съ скрийе можи и два три дни дъ го търся. Ни щъ гладен да стоя.
Приготвила жена му дисагите – две тави баница, три хляба два свински бута, една тенджера ориз, един сладкиш, сол и подправки и така нататъко (зер не се става лесно 160кг.) и го изпратила със сълзи на очити.

  Тръгнал баш юнака Драган по пътя към гората на чудовището и си мислил “Ба тя верно каза булката ку земи да мъ убий кво ши правйъ? Бе кво ши му мислъ сига, като мъ убий тугаз”. И както си мислил и стигнал до гората на чудовището.

  Както казахме по-рано, тя гарата не била нито много страшна, нито много тъмна. Била на една такава песъчлива почва и въпреки усилията на чудовището, да я превърне в истинска тъмна гора и да не разваля добрия имидж на приказката, все нещо не се получавало.

  Та тъй като Драган не бил много умен влезнал директно в гората и се провикнал “Чудовищи бааааа, де си бааа?”. Чудовището обаче в този момент било отскочило до реката да се изкъпе да се нагримира ( верно, че било зелено и леко пъпчиво, но за да поддържа добър вид за пред хората, му се налагало всеки ден след къпане, да си слага по няколко дузини брадавици, рога и изкуствени зъби, а иначе всеки ден тренирало и било в добра спортна форма въпреки, че изглеждало леко разплуто) и не чуло, че юнака го вика. Та той повикал известно време и тръгнал към къщата на чудовището. Стигнал той там, видял чудовището, че го нема и си наредил софрата и седнал да хапне.

  Таман бил довършил първата баница, и почвал бута и чудовището се появило. Вървяло тихо като слон през джунглата и за това юнака не го чул докато не се изтъпанчило баш пред него.
  – Ей здрасти бе човече – зарадвало му се чудовището – отдавна не се е мяркал човек насам. Какво те води при мене?
  – Е па дошъл сум да те тепам оти ората у селото съ стръхуват ут теби – казал юнака между две примлясвания.
  – Хм, много неприятна история. Виж сега, на мене хич няма да ми е приятно да ме утрепеш. А пък и аз нямам желание много много да те убивам. Няма ли начин да се разберем като човек с чудовище така да се каже?
  – Ми то тува ди нал тъй съ резбират чувеците с чудовищътъ? Съ бият съ и койту стани жив изяда другия и става славин юнак.
  – Абе то така де, ама времената са други вече. Духа вятъра на промяната така да се каже и вече не е прилично хората и чудовищата да се трепят едни други, още повече, че съм защитен вид. Виж имам идея. имам един приятаел, който е морско чудовеще. Тоест сухоземен си е ама живее до морето. Та ние двамата сме намерили един проход под планината и си ходим на гости. Виж какво ще ти предложа. Вземи накупи 20тина овце волове и така нататъка и ми ги доведи. Ще ги пратя при морския ми приятел отатък планината, щото там няма, а пък той ще ми прати риба и разни морски неща, които тука ги нямате. Хем селяните ще са доволни, хем и ние ще прпечелваме и вече няма да се страхуват от нас. Пък ако станат нещата може и туризъм да развием. На морето е много хубаво ще знаеш.
  – Бах мааму, хитро си гу измислил. Ми чи аз де дъ знамъ шъ говоря със съселянити ми та шъ видим ко ши праим. Седни ся да апниш с мене, чи виж булката кви фкусотий и нъготвилъ. Кат шъ ставами бизнес партньори дъ го пулейми.

  Сетило се чудовището и извадило една бутилка отлежало вино та го испили с Драган, след което последния си тръгнал по живо по здраво.

  Още с отиването си той викнал глашатая да събере селото, че имал да им говори. Обяснил им той каква е далаверата с чудовището и решили да се пробват. Отделили малко стока и я проводили на чудовището да я продава. След време то им проводило пари и морски стоки. Харесало им на селяните и завъртяли търговия и туризъм с морския бряг и вече не се страхували от чудовището. То пък престанало да си слага изкуствени брадавици и вече изглеждало и по-добре и след време му се навъдили малки чудовища, които поели по-късно търговията и я развили и с други краища на страната и всички били щастливи 🙂

8 comments to Приказка с чудовище

  • Боряна

    Ее, ама как са се навъдили по-късно малките чудовща, като е живеело само голямото чудовище 😉

  • Тодор Чолаков

    Ами то като вече не изглеждало толкова грозно и страшно и не си стояло скрито в гората си намерило чудовищица и така.

  • Боряна

    аа добре, това обяснява нещата, прав си 😉
    сладурско разказче 😉

  • desislava

    4udovi6teto simvolizira dne6nite mutri, nali?

  • Тодор Чолаков

    Е чак пък толкова. Не съм се замислял за такв прочит. Все си мислих, че то по природа си е добро, а пък хората си мислят, че е зло. Но може и така да се прочете.

  • Yulia

    Super razkazche, malko mi prilicha stil Tolkin, koito po prikazen nachin obqsnqva istinata za sveta…Strahotno si ulovil narodopsihologiata na bulgarina…dano tozi hubav krai da se sluchi i na nas…makar che ako se interpretira ot politicheska gledna tochka, nie sme si ofci i samo 160 kg chichkovci s kebapcheta za 0,20 lv. v Parlamenta namazvat ot cqlata rabota….

  • Ani

    Готина идея – business happy end! 🙂

  • maria evtimova

    Маля те спешно ми се обади на телефона, ако си там в момента!

Leave a Reply