A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Глупостта на интуицията

Забелязали ли сте напоследък, колко модни стават думички като “вътрешен глас”, “интуиция”, “да следваш сърцето си” и така нататък?
Много често истински и не чак толкова учители ни обясняват как трябва да сме духовни, емоционални, да следваме сърцето си, да се доверяваме на интуицията си и на въртрешния си глас.
Здравия разум остава на заден план, а науката е едва ли не мръсна дума.

Какво обаче поражда това?
Настина ли нашата интуиция е толкова безгрешна и всемогъща?
Наистина ли не се нуждаем от никаква информация по даден въпрос за да можем да преценим кое е правилно?

За мен отговорът на всички от горните въпроси е не.
Нашата интуиция е инструмент и като всеки инструмент може да греши – волно или неволно.
Интуицията не изключва научния и информирания подход към проблемите. Тя по-скоро го допълва.
Възможно е човек изпаднал във висше духовно състояние да се свърже с бог, вселенското знание или там както го нарича и да получи истинни отговори на въпросите си, без дори да ги разбира. Но колко от нас са непрекъснато в подобно състояние? Едва ли са много. Аз не претендирам да съм от тях. И не мога да кажа, че познавам дори един такъв човек. Но пък познавам доста които искат да са такива или се опитват да се представят, че са такива.

И точно това желание – да бъдеш “по духовен”, “по-развит”, “по-еволюирал”, кара хората да отричат научното знание и здравия разум.

Аз чувстам, че е така и значи е така.
Колко често чуваме подобни думи? Колко често твърдението, за което се отнасят е грешно?
“Земята е плоска!”
“Светът е създаден преди 5000 години”

Хората са ги казвали, искренно и убедено, че са прави. Но не са били прави. Милиони хора по света всеки ден грешат, защото залагат на интуицията си, но не слушат здравия разум.

Може би във висше духовно състояние не бихме могли да сгрешим, но в стремежа си да изглеждат “духовни” много хора грешат. А тъй като в не чак толкова съвършенно състояние хората сме лесни за манипулация и подвеждане, много хора се възползват от нежеланието ни да се доверим на здравия разум или науката и ни пробутват псевдоистини за чиста монета.

Бихте ли повярвали на циганин, който ви убеждава че продава уникален инджектопляктор със световно качество?
А на добре облечен и изглеждащ младеж?
А на човек на средна възраст, който умее да говори убедително и аргументирано?
А на реклама във вестника, по радиото или телевизията?
А на блондинка?

Всеки има собствените си предпочитания и ако човекът, който говори с нас успее да ни стане симпатичен, ние ще му се доверим. Дори и ако ни говори откровенни лъжи.

Това се използва от всякакви видове политици, търговци, допломати и адвокати.
На тях такава им е работата.

Но ние имаме нужда да умеем да отсяваме истините от лъжите. А отказвайки се съзнателно от здравия разум и науката като средство за познаване на света, ние всъщност се отказваме от информирания избор. И все едно казваме :
“Заповядайте да ме манипулирате!”

И след време се чудим защо сме направили толкова ненужни покупки, защо сме се заробили в дългове на банките, защо сме се въвлекли в поредната безмислена война, защо ни следят непрекъснато, защо чалгата и мутрите са идолите на новото поколение…

Защото когато е трябвало да направим избор, сме действали инстинктивно, необмислено и емоционално. Защото сме били “интуитивни”. И защото сме позволили да ни манипулират.

Всеки се опитва да манипулира хората до които има достъп.
Но всеки може да избере дали да позволи това.
Вие изберете за себе си.

И приемете последствията от своя избор.

2 comments to Глупостта на интуицията

  • steve

    http://www.stevepavlina.com/blog/2005/04/levels-of-consciousness/

    Смелост — нивото от което започваш да търсиш, да работиш върху себе си, да ходиш на групи.

    Един много разумен човек, който през цялото време е бил “в главата си”, ми довери, че най-важните решения в живота си е взел със сърцето си.

    Интуиция = да се довериш на живота, не да действаш като откачен. Интуицията не изключва здравия разум, точно обратно. За да живееш в лекота и да се носиш по реката без да се съпротивляваш, и ако си достатъчно смел има голяма логика винаги да предпочетеш да взимаш решения от сърцето си, не от главата.

  • gepeto

    Късно го прочетох. На мен ми е все едно дали ще стигне до автора на “Глупостта на интуицията”. Не сме виновни, че не вярваме в това. Виновно е Новото време, човешкия страх и несигурност, жаждата да властваш, да бъдат зависими от теб другите, за да се чувстваш велик.
    Но отречем ли интуицията, отричаме себе си.Това е моята истинска природа. Тя ми е докарала по-малко беди от разума ми. “Най-верният път е пътят на сърцето.”

Leave a Reply