A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

За властта

Докато си бях в Сливен имахх удоволствието да прочета няколко разказа в една уникална книжка. Книжката се нарича “Великото общество”, авторът и беше нещо от рода на “Арт Бъкуълд” но не го запомних.
Та ставаше въпрос за тенденцията да не се месим и да стоим далече от всякакви евентуални действия. Ако някой го бият да отминем, като че не е наша работа. Ако някой е паднал на пътя също. Ако окрадат съседа, да си траем за да не окрадат и нас. И така нататъка.
Връзката между разказа който четох и реалността направих когато пътувах в автобуса.
Контрольорът провери всички и остана само едно момче което явно нямаше карта. То рови в чантата си поне две спирки време докато явно чакаше да дойде неговата. Което беше странното, е че контрольорът явно беше добронамерен – каза му ако няма карта просто да си каже и той не му е за седемте лева. Момчето упорито обаче се правеше, че търси карта из чантата. В момента в който явно му дойде спирката понечи да стане и да слезе и контрольорът го спря. Лично аз в този момент бях на страната на контрольора, защото моето усещане беше, че момчето наистина няма карта или билет. Друго момче обаче се развика на контрольора защо бута младежа. Накрая младежа се измъкна от автобуса и контрольора също слезе. Та учуди ме реакцията на другия младеж. Той явно приемаше контрольорът като зло, въпреки, че аз не забелязах да върши нещо нередно или да упражнява насилие над другия пътник. Просто си вършеше работата.
Замислих се и за това как определяме всички властимащи като маскари и като зло по подразбиране. И това е вярно. То е съвсем вярно. Защото с нашите мисли ние го правим да е вярно.
Какво би станало ако приемахме законите за добро. Ако приемахме политиците като добри хора които си вършат работата, макар и понякога да допускат грешки. Ако се стремяхме ние самите да бъдем максимално добри и съвестни в отношенията си с държавата.
Начинът на мислене определя това което ни се случва. Колкото повече хора мислят позитивно за властта, реда и законите и отношението им към тях, толкова по добри ще са те за нас.
Не за друго, а защото лошия закон който се спазва от всички е по добър от добрия закон, който не се спазва от никой.
И така – дали властта ще е добра или лоша, въпреки всичко зависи точно от нас. Защото ние не гласуваме само по избори. Ние гласуваме всеки ден. Всеки път когато пресечем на червено ние гласуваме. Всеки път когато не си платим данъците гласуваме. Всеки път когато си хвърлим боклука на улицата гласуваме. Всеки път когато напсуваме някой гласуваме.
И във всеки един такъв момент нашия глас влияе на околните.

Днешния ден е основата за утрешния. Ако направим днешния добър за себе си и за другите, то може би утрешния ще е още по добър. ЗАвиси само от нас.

1 comment to За властта

  • В действителност “Великото Общество” на Арт Бъклауд е една страхотна книга, писана през 60 години, която е актуална и днес. В действителност посочения разказ една ирония….целяща да покаже не какво е добро, а по скоро какво не е.

Leave a Reply