A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Защитен: Проект две – как да бъдем по ефективни

Преди осем години започнах работа в Prosyst на двадесет часова работна седмица. Работното ми време беше достатъчно гъвкаво за да мога да посещавам повечето си лекции и упражнения в университета. След това шефовете решиха, че не е желателно да сме на 20 часа и решиха, че минимумът е 30, аедна две години по-късно при едни сътресения във фирмата ми се наложи да мина на 40 часа.

Това което ми прави впечатление обаче е, че всъщност работата която върша не се е променила като количество. Средно 2-3 часа на ден ми отиват за същинска работа, а през останалото време се мотая.
През Юни тази година ми се случи така, че в продължение на две седмици имах възможност да работя само по два часа дневно.
Това което искам да отбележа в случая е, че свършвах повече работа отколкото преди или след това когато работя по осем часа. Това ме накара да се замисля.

Не е ли по добре да работим малко но ефективно, отколкото да работим дълго но неефективно? Не е ли възможно да работим винаги на 100%, като за сметка на това ограничим времето си за престой на работното място. Далеч съм от мисълта, че за всяка професия това е приложимо.
Но в моята е приложимо.

Това което искам да реализирам като проект е да направя така, че на мен и на колкото е възможно повече хора около мен да ни се налага да прекарваме на работното място не повече от 2-3 часа дневно, като през това време да свършваме цялата си планирана работа с удволствие и въодушевление.
През останалото време да има възможност за забавления и развитие по подходящия за мен (или за другите) начин.

Първата стъпка от проекта беше вече направена с факта, че видях за един макар и кратък период, че това е възможно.

Втората стъпка ще бъде да планирам задачите си така, че до 11ч всеки работен ден с максимална концентрация да съм ги свършил. И тъй като едва ли ще имам възможност да си тръгвам след това при сегашната структура на фирмата, ще си измислям занимания-награди, с които ще се занимавам след като си свърша работата.

Третата стъпка ще бъде да убедя ръководството на фирмата, че мога да си тръгвам след като съм си свършил работата, с условието, че ще осигурявам контакт и помощ ако възникне нещо спешно ( което не е сложно за реализация).

Паралелно на третата стъпка бих искал да покажа на хората около мен и особенно на хората които са ми подчинени, че човек може да бъде ефективен и да има много повече време и мъзможности да се забавлява и да бъде щастлив отколкото, ако се мотка по цял ден. Моя начин да го направя това е по-скоро чрез личен пример и евентуално подходящи и конкретни идеи за даден човек, отколкото чрез някаквъ форма на обучение.

В края на проекта ще имам предостътъчно свободно време всеки ден, ще се забавлявам и ще съм още по-щастлив, и хората около мене също ще са доволни и щастливи. Смятам, че дори и проекта да стигне до реализяция само на втората стъпка, това ще направи живота ми значително по пълноценен и интересен.

Leave a Reply