A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

за любопитството

Друга движеща сила за хората освен мързела е любопитството.

За разлика от мъзела обаче при който рисковете са добре премерени, при любопитството никой риск не е достатъчно голям за да не бъде поет. При това дори ни е забавно и интересно :

Ей, това що тъй прави? Туй пък к`во е? Уааа, че интересно, ами така какво ли ще стане?

Любопитството всъщност е външната изява на нашия стремеж към познание, на желанието ни да научим повече за заобикалящия ни свят. То не е рационално, не е продиктувано от някаква нужда или от заплаха за непосредственото ни оцеляване. Дори напротив – често резултатите от проявеното любопитство са смъртоносни или поне опасни за здравето.

Любопитството се култивира. Да, да, въпреки че изглежда хаотично, то всъщност може много последователно да бъде отгледано в нас. За това обаче имаме нужда от помощта на нашите родители. Колкото по-малко забрани получава едно дете, толкова по-често ще пробва нови неща. Ако детето е поощрявано да търси и открива новите неща около себе си, то ще свикне да задава въпроси и да търси новото в света. Ако на детето се забраняват много неща и не се насърчава да задава въпроси, то няма да има интерес към света около себе си.

Любопитството също така може да бъде насочено в различни посоки. Да видиш какво правят съседите, да разбереш защо земята се върти около слънцето, да видиш какво има вътре в котката, да откриеш как работи тази или онази машина и защо…

Както се вижда, то може да бъде и добро и лошо. Всъщност не – то може да бъде обществено приемливо или обществено неприемливо. А дали е добро или лошо, можем да решим само ние.

Любопитството, също както и мързела е двигател на човешкия прогрес. Разликата в случая е, че докато мързела води напред предимно науките с практическа насоченост, то любопитството движи най-вече теоретичните науки.

Защо така?

Ами защото при мързела най-често задавания въпрос е “Как?”, а при любопитството е “Защо?” или “Какво?”. Когато задаваме тези въпроси и ако и евентуално получим отговор, той рядко е полезен в практиката, но пък ни дава нови знания.

Едни от най- великите открития в науката първоначално са обявени за ненужни – радиовълните от Хайнрих Херц, строежа на атома от Ръдърфорд, компютърът от Джон Атанасов, ваксините от Луи Пастьор … Може много да се изброява. По късно са се появили хора, които са приложили новите знания в практиката и са създали радиото и телевизора, атомната енергия и атомната бомба и други. Но тези първите, те са били, които са дали основата.

За това моя призив е – бъдете любопитни, откривайте около себе си, задавайте си често въпроси дори за безсмислени наглед неща, бъдете щастливи 🙂

Leave a Reply