A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Учителските заплати

От много време съм на мнение, че учители стават хората, които не са достатъчно добри, за да станат професионалисти или в редки изключения хора, които много искат да се занимават точно с това.
В случая говоря за България, а не по принцип.
А имам право на мнение.
И двамата ми родители са били известно време учители. Ходил съм и с двамата на училище и трябва да ви кажа, че от гледната точка зад катедрата, дори и на малкото дете, нещата не изглеждат приятни. Учениците шумят, не внимават, преписват, правят каквото си искат… А от учителя се очаква в тази среда да работи непрекъснато. След ден прекаран в училище майка ми се връщаше доволно уморена и изнервена. И почти без глас.
Естествено не бива да забравяме нощите прекарани в проверяване на ученически контролни, които не бяха такава рядкост.
Хубавото е, че продължи относително кратко време, докато напуснаха училище и си намериха по-хубава работа.

Та сега по темата.
За толкова труд и нерви, учителите получават в момента едни от ниските заплати в държавата. Един професоналист получава двойно на заплатата на учителя, ако не се броят частните уроци. Как тогава добър професионалист да има желание да работи като учител?

И какво се получава – добрите професионалисти нямат интерес да преподават. Слабите професионалисти стават учители и не могат да научат децата на много неща. Остават маниаците, които са достатъчно нахъсани и едновременно знаещи за да са добри и в преподаването.
При такива учители не може да се очаква да се развива потенциалът на децата.

Като заключение :
Заплатите на учителите трябва да се вдигнат значително, за да се привлекат способни хора в сверата на образованието. Друг вариант е образованието да се направи изцяло частно, като само се регламентират изискванията за работа на училищата. Който оцелее, оцелее. Лично аз предпочитам държавните училища. Защото смятам, че в частните е прекалено лесно да се упражняа натиск върху учителите. Така, че за мен увеличаването на учителските заплати е предпоставка за едно по-добро бъдеще на вскички нас.

1 comment to Учителските заплати

Leave a Reply