A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

за волята

Помните ли онова автомобилче, за които си говорихме вчера? онова с двигателя и спирачките? Абе онова добре смазаното бе? Ама сте ми заплеси … За сметка на това сте сладури. Карай да върви.

Та какво исках да кажа? А да. Та представете си пак, че сте автомобил. Марката ли? Ми нека да е трабант например – по-лесно се поддържа някакси.

Та значи в този автомобил освен двигател и спирачки и смазка, трябва да има нещо което да го кара дъ върви в избраната посока.

Е те това нещо е волята. В моите представи това е кормилото и автопилота на колата (знам, че трабантите нямат, ама новите модели със сигурност ще имат). Волята е това което остава когато страховете ни са прекалино силни, когато прекалено много ни мързи, когато сме загубили интерес към дадената област… Тя е това, което в критичния момент ще ни придвижи напред въпреки всичко и ще ни помогне да надскочим себе си и да открием новите си възможности. Докато страховете, вярванията, любопитството и мързела дърпат колата на нашия живот в различни посоки, то именно волята е тази която я заставя да поеме в избраната от нас посока. Защото интересите ни се сменят, мързелът ту го има, ту го няма, страховете ни са ту по-силни ту по-слаби и това при липса на воля би довело до едно клатушкане и неопределеност в движението ни в живота. В този момент волята се явява като един вид стабилизатор на движението. Тя не е в състояние да попречи на завоите, дори и на опасните, но пречи на това да колата да върви на зигзаг по неопределена траектория.

Тук идва момента да спомена братчето на волята и един неин братовчед. Това са ината и желанието. Разлика между волята и ината всъщност няма. Единствената разлика е в това доколко изявата на нашата воля харесва на околните. ако им харесва го наричат воля, ако не им харесва – инат. От тук следва, че ако престанем да се интересуваме от мнението на другите, за нас самите няма да има разлика и всичко ще си ни е наред. Ех де да беше толкова лесно…

При желанието нещата са малко по-различни. То е някак си над волята и е по скоро част от шофьора на автомобила, отколкото от самия автомобил. Желанието съчетано с воля е обаче нещо много силно. На мен това ми е помагало да редя пъзели по 18000 части например, да си завърша следването (при всякаква липса на интерес последните години) и разни други полезни и не чак толкова неща. Когато имам воля, но нямам желание резултатът е нещо като инерция – продължаваш напред докато някоя по-големичка сила не те замъкне настрани. При волята съчетана с желание, такова нещо е значително по трудно.

Ами това е което аз имам да кажа по въпроса за волята в момента.

А вие престанете да бръмчите наоколо. Средващия път ще избера някой по-тих автомобил, че това двутактово трабантче много шум вдига 🙂

Leave a Reply