A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

за разума

Добре, добре, хайде почвайте да бръмчите, няма оттърване от вас.

Значи пак ще ви разправям за онова трабантче.

Става дума за последната, но и най-съществена част от машината – нашия ум. Може би думата която ползвам не е съвсем точна, но тъй като сте сладури ще ми простите.

Става дума за следното – дори и най перфектната машина не може да се задвижи, ако няма кой да я движи. Та именно тази роля играе нашия разум. Макар да е една дума, в нея аз влагам доста неща. Разумът се състои от желания и цели, от умение да се планира, от инструменти с кито се потискат или засилват страхове, желания, емоции. Тоест той е това, което кара колата и решава накъде ще върви тя. В разума дори може да бъде включена интуицията въпреки, че имам желание за нея да поговорим по-подробно, защото ми е много интересно.

Освен, че дава команди насам натам, разумът получава и обратна връзка от разните устройства. Тази обратна връзка идва обикновенно под формата на емоции. Разумът ги получава и в резултат запазва или променя решенията и действията си.

Да видим един пример:

В мен възниква желание да си купя нов компютър.(забележете, че възникването на желанието макар и плод на разума тоест на АЗ-а не е логично и разумно, то просто се случва)

След възникването на това желание, се активизира любопитството – откъде може да се намери това което ми трябва, колко ли струва, дали няма нещо по-добро? В резултат разглеждам страниците на няколко компютърни фирми и виждам дали мога да си харесам нещо.

В това време обратна връзка ми дават страховете – ами ако е много скъп няма ли да остана без пари? Като резултат се генерират въпроси за изясняване на ситуацията съ страховете – имам ли нужда от това нещо всъщност и каква цена съм готов да платя за него и дали си струва да се справям със страховете си заради това?

Във същото време автопилотът на волята, предлага решението да се обмисли и планира по-внимателно и евентулано покупката да се включи в бюджета за следващия месец, за да няма сериозни финансови сътресения и едновременно с това да се преодолеят напъните на страховете да спрат изобщо идеята.

Като резултат шофьорът прочита показанията на уредите и въз основа на тях и претеглената сила на възникналото желание взема решение как да действа. Например може изобщо да се откаже или да отложи за неопределено време, когато нуждата, ще спомогне за ускоряване на автомобила в тази насока. Може да реши, че страховете са неоснователни и в момента има сериозна необходимост и завърта волана, така че да се насочи към целта. Може да послуша волята и да изчака известно време докато се постигнат някои по-приоритетни цели.

Каквото и решение да се вземе то се запомня и се натискат съответните педали и бутони, така че нещата да се уредят.

Пишейки това се сетих за нуждата. Тя значи е нещо като изкуствен заместител на желанието. За разлика от желанието, което възниква по неведоме пътища, нуждата възниква поради обективни причини. Много често нуждата има приоритет спрямо желанията – ако възникне нужда от нещо, тя изпреварва повечето желания. Интересно става когато нуждата отговаря на някое желание, тогава тя го измества напред в опашката и вероятността то да се случи става по-голяма. Поради тази причина, желанията които възникват в нас търсят нужда с която могат да се съюзят, така че да ги изтласка напред.

Та това е моето виждане, за начина по който действа нашия разум.

Тъй е то и престанете да бръмчите. Ех що не си измислих някоя по тиха аналогия още в началото….

Leave a Reply