A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Виновен въпреки доказване на противното

Мдам. Днеска четох във вестника един коментар, че не трябвало да е така, а точно обратното – “невинен до доказване на противното”. За съжаление  в момента нещата са така – ако чуете че някой е обвинен в нещо, по презумция смятате, че е виновен. Особенно ако става дума за по известни личности.

А защо е така? Нали не е това идеята?

Та мислих аз по въпроса и моята мудра глъва измудри следните причини:

  1. Българинът не вярва на съда. И с право – и аз не вярвам особенно. Обикновенния българин (като мене) смята, че 99,99% от политиците и над 70% от другите публични личности са за затвора. И мед му капе на сърцето когато дори обвинят някого – че няма да го осъдят е ясно, така че в очите на обществото обвинението е равносилно на присъда.
  2. Имаме нужда някой да е виновен. От една страна сме прави – не може нещата в държавата да са толкова зле и никой да не носи отговорност за това и да няма виновни. От друга страна самите ние си носим отговорност за действията или бездействията, само че предпочитаме да има някой друг виновен на който да прехвърлим отговорността.
  3. И последно – когато някой наоколо е виновен или изглежда виновен или има слух, че е виновен, ние се чувстваме по добри и по велики и по безгрешни и н се занимаваме да виждаме собствените си грешки и проблеми. Ако няма подходяща публична личност, в този случай винаги можеш да се разсърдиш на съседа или на колегата или … абе все ще се намери някой. Важното е да не си ти този дето носи отговорността и вината.

Това ми напомня за една приказка където някакъв принц всеки месец събирал целия град на площада и трошал по една ваза и отсичал главата на един роб, защото загубил любимата си или не му пускала или нещо от сорта. А какво е бил виновен робът или идиотите от града. Ама го отнасяли. Е та така сме и ние търсим само някой да го отнесе.

Leave a Reply