A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Фантастиката – бъдеща реалност

Преди време Жул Верн едва ли е знаел колко дълбоко ще проникват съвременните подводници.
Или пък, че самолетите ще се превърнат в ежедневие.
Социалната фантастика също намира отражение в настоящето, а може би и в бъдещето.
Оня ден с малката Дени си говорихме и от дума на дума стана въпрос за Китай, където се раждат доста повече мъже отколкото жени. Стана дума за пренаселването на земята и разни други такива.
Възможно бадещо развитие при голям дисбаланс в полза на мъжете може да се види написано в поредицата “Игрите на Вор” от Бюджолд.
Доста автори пък експлоатират идеята за пренаселения свят. От идеите на “пръстенов свят”, където човек се ражда общо взето само когато някой умре, през идеите за разпространение из космоса, до идеите за самоунищожение което ще върне историята в ранните векове.
Интересното е, че има и други варианти.
Например всичко това да се случи едновременно.
Например в САЩ раждаемостта се поощрява, в Китай се забранява. Вероятно до няколко десетки години, ще излезнем стабилно в космоса и космическите полети,ще са толкова евтини колкото и самолетните в момента.Може би дори ще се правят опити за тераформация на други планети.
Генетичните учени ще променят човешките гени така, че да сме в съсотяние да живеем в светове иначе недостъпни за нас.

Това е бъдещето. А може би по-точно част от него. Много малка част. А може би реалното бъдеще, ще е такова за което дори фантастите не са мечтали.

Ще поживеем и ще видим.

Leave a Reply