A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Времето

Времето е в нас и ние сме във времето.
То нас обръща и ние него обръщаме

Васил Иванов Кунчев (Левски)

Много вярно го е казал човека. От много отдавна ние хората се опитваме да разберем времето и да го подчиним на прищевките си. Стотици фантасти са писали по въпроса. Философи са изграждали теории и парадокси. Умни хора са казвали още по умни неща за него, учени са си блъскали главите. Но все още няма мнение по въпроса какво е времето и може ли с него да се направи нещо друго освен да се живее в него. Не че това последното е малко де.

Мене лично например много ме дразни скоростта на светлината. Он че ми каже на мене, че не мога да се движа колкото си бързо искам. В това отношение съм много доволен от последната книга на Стивън Хокинг за черните дупки и бебета вселени. Много готина книжка. Обяснява как може все пак да има частици които се движат по-бързо от светлината и по този начин излизат от черните дупки.

Същия този Хокинг много интересно обяснява за стрелите на времето ( не не става въпрос за тези стрели дето някои хора ги карат да се чувстват стари, въпреки, че има нещо общо). Та тези стрели били три броя – едната беше свързана с ентропията, другата със съзнанието, а за третата не помня точно. Идеята е, че тези стрели сочат принципно в една и съща посока, като само ако вселената започне да се свива има някаква вероятност ентропийната да сочи назад.

Та за какво обяснявам всичко това. Става въпрос за времето в нас. Защото явно все още не е намерен начин да се върнем във времето и трябва да се примирим, че живеем в него. Както казах това никак не е малко.

Макар и еднопосочно времето е доста разтегливо. Докато спим отлита като миг. Докато се забавляваме с приятели минава доста бързо. Когато ни е скучно, се влаааачи. Тоест нашето съзнание умее да си мащабира времето, според нуждите. Това поражда доста възможности. Абсолютното време отмервано от часовниците изглежда еднакво за всички (нямам предвид абсолютно в Айнщайновия смисъл, а само тука наоколо, където нещата се движат с малки скорости), но всъщност не е. Аз например умея да направя така, че да имам време да свърша всичко в рамките на един ден. Умея също така да пропилея цял ден в неправене на нищо. Тези двете са подходящи в различни случаи. Има хора които първото не го могат. Срещам често такива и когато им предложа да правим нещо, винаги нямат време. Ако го правеха само с мене бих го приел лично, но виждам, че те просто някак си не се организират, така че да имат време. Странно.

И отново ще се върна на цитата в началото. Колкото прост, толкова и гениален. Така е. От нас зависи дали ще имаме време. И за да имаме време трябва да внимаваме за какво го ползваме. Също както е с парите. Съмо дето парите можеш да ги спечелиш или загубиш, а времето можеш само да го живееш.

ТУК и СЕГА

Leave a Reply