A sample text widget

Etiam pulvinar consectetur dolor sed malesuada. Ut convallis euismod dolor nec pretium. Nunc ut tristique massa.

Nam sodales mi vitae dolor ullamcorper et vulputate enim accumsan. Morbi orci magna, tincidunt vitae molestie nec, molestie at mi. Nulla nulla lorem, suscipit in posuere in, interdum non magna.

Зарядно за GSM на слънчеви батерии

От два три месеца насам съм тръгнал да ровя за такава джаджа.
Намерих в два три форума да се споменава, но никъде по магазините я няма.
Първо естествено проверих по големите магазини за мобилни телефони. Логично беше там да се намери такова нещо. Все пак понякога телефоните не издържат на дългата употреба, контактите не винаги са под ръка и така нататъка.
Както и да е – по магазините нямаше. Нито в електронните нито в истинските.
Втора спирка – магазините за компютри – там продават какви ли не джаджи защо да не продават и такова нещо. Попаднах на подобно устройство в номенклатурата на ComputerNet и Computer2000, които май са една и съща фирма. Както и да е. Ходих лично до там, след като не ми го доставиха по интернет ипродавачката ми съобщи, че не са получавали скоро и нямат в склада.
Лошо.
Последната ми надежда беше в техномаркета на цариградско шосе. Естествено проверих в другите техномаркети но там не бяха чували дори за какво иде реч.
Все пак днеска се въоръжих с търпение и няколко билетчета и след работа тръгнах за техномаркета.
В самия техномаркет има няколко затворени щанда на различни вериги магазини за мобилни телефони. Почнах подред.
Отдясно наляво.
2be – нямат
Germanos – нямат
Имаше някакви които предлагаха камери и фотоапарати – и те нямаха.
При зарядните и батериите на самия техномаркет също нямаше.
Вече съвсем отчаян тръгнах да търся при аксесоарите за компютри и принтери с надеждата, че ще намеря някоя останала бройка.
Обиколих всички щандове – няма.
Накрая ведях един квадратен щанд където продаваха стационарни телефони обиколих го целия в посока на часовниковата стрелка и на последната витрина го НАМЕРИХ. Точно така. Имаха и то не едно, а цели няколко бройки. Помислих пък накрая реших, че ще си взема едно, защото не ми се разкарва друг път чак до въпросния техномаркет. Още като излезнах го пробвах – зарежда телефона без проблеми.

А сега за въпросната джаджа първи впечатления :
Размерите и в сгънато състояние са малко по-големи от телефона ми (нокия Н95). На дебелина е същата, но е с 1-2 сантиметра по дълга и може би малко по широка.
Чрез малко странен процес на разкопчаване, вадене и вкарване, слънчевите панели се разпъват от двете страни на основното тяло. В това състояние джаджата е два пъти по дълга от телефона.

Какво идва в комплекта:

  1. Два слънчеви панела (учудващо, но устройството може да функционира и без тях, както ще видите по-късно)
  2. Основно тяло в което има вградена 1000mAh батерия. Ако оставите устройството на слънце, без да има включено друго устройство за зареждане, то ще зарежда вътрешната си батерия. По-нататък ако батерията на телефона ви падне през нощта можете да го включите да се зарежда от батерията на основното тяло, което е много удачно според мен.
  3. USB кабел. Този кабел има двойна функция. Първата му работа е да зареждате основното тяло или свързано през него устройство от съответен порт на компютър или лаптоп. Предполагам, че в този случай процесът е по-бърз от слънчевите панели. Кабелът изглежда стантдартен, но май не са му вързани жиците за данни, защото не успях да вържа телефона с компютъра. както и да е. Втората работа на същия този кабел е да свърже едно обикновенно зарядно, което се пъха в контакта с основното тяло.Отново предполагам с цел по бързо зареждане.
  4. Въпросното зарядно, което е и достатъчно компактно и има стандартен USB изход в задната си част.
  5. Кабел за връзка на зарежданото устройство със доста внушителен комплект накрайници. В комплекта влизат microUSB(трапецовидния вид), тънка и дебела букса за Нокия, както и четири други, които не познавам за какъв вид телефон са, но поне едното мисля, че е за някакъв вид Samsung, но за другите не знам. Както и да е. Кабелът е със стандартна 3,5мм женска букса и предполагам, че може да се намери подходящ преходник за съответния телефон без проблем или да се направи от някое зарядно за 5лева.
  6. Черна платнена торбичка, в която може да се побере всичко останало и която може да се върже. Много по удобно от самата опаковка, която изхвърлих един час след покупката.

И така да обобщим какво получаваме в комплекта вече като функционалност:

  • Универсално зарядно което може да черпи ток от слънцето, USB прот или контакт ида зарежда почти всякакъв вид мобилен телефон или джаджа на 5 волта.
  • Батерия 1000mAh, която може да се зарежда от същите три източника на ток и в последствие може да се ползва като четвърти източник на ток, когато нищо друго не е налично.

Единственото нещо което може да се каже, че липсва е адаптор за кола. Но такива могат да се намерят относително лесно, ако на някой му трябва. При това ако намерите такъв със USB изход ще можете да зареждате всичко, което можете да зареждате през основното тяло, включително и самото тяло.

Все още не мога да кажа как зарежда. Когато го включих на излизане от Техномаркета, телефона изписа, че зарежда, значи генерира достатъчно ток. Тези дни като ми падне батерията, ще направя зареждане през него да видя как се държи. Дори да зарежда телефона по цял ден или цяла нощ, пак ще е безкрайно полезно на места където няма кнтакти или друг такъв вид цивилизация.

Ето и снимка на целя комплект (диска съм го сложил за сравнение на размерите):
Слънчево зарядно

3 comments to Зарядно за GSM на слънчеви батерии

Leave a Reply